KOSOVSKI PROBLEM: Drama kao pred Dejton i Rambuje!
Foto: Nebojša Mandić

Državni vrh o Kosovu

KOSOVSKI PROBLEM: Drama kao pred Dejton i Rambuje!

Politika -
Srbija će se posle pregovora Beograd - Priština 2. aprila, bez obzira na rezultat dijaloga, suočiti sa izuzetno teškim i dalekosežnim posledicama, rekao savetnik predsednika Srbije Marko Đurić

BEOGRAD - Napeto!Srbija će se posle pregovora Beograd - Priština 2. aprila u Briselu, bez obzira na rezultat dijaloga, suočiti sa izuzetno teškim i dalekosežnim posledicama, rekao je savetnik predsednika Srbije Marko Đurić. Posle sastanka državnog vrha posvećenog narednoj rundi pregovora Beograda i Prištine, kojem su prisustvovali predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić i ministar inostranih poslova Ivan Mrkić, Đurić je ocenio da situacija nije ništa lakša nego u periodu pred pregovore u Dejtonu i Rambujeu.- Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji u pogledu dijaloga s Prištinom i državni vrh će do pregovora 2. aprila biti u stalnom zasedanju - rekao je Đurić. On je pojasnio i da će posledice ishoda dijaloga biti izuzetno ozbiljne i dalekosežne za zemlju, ma u kom pravcu se stvari kretale u utorak.- Srbija se nalazi u dilemi da bira između dva veoma teška puta. Jedan put je prihvatanje rešenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za celu Srbiju, a drugi je put na kojem mi, zbog toga što druga strana nije bila spremna na kompromis, nismo u poziciji da prihvatimo ono o čemu se razgovara - rekao je Đurić. On je objasnio i da će sve odluke biti donete zajednički, kao i da će politička odgovornost za svaku odluku biti podeljena između svih ključnih političkih činilaca. Đurić nije želeo da komentariše napise da će se šefovi diplomatije Velike Britanije i Nemačke uključiti u ovu rundu pregovora.- Srbija neće učestvovati u sastavljanju drugih strana u procesu pregovora - rekao je Đurić.

Dačića u Briselu čekaju teški razgovori
Dačića u Briselu čekaju teški razgovori

Mrkić zabrinut za ishod
Mrkić zabrinut za ishod

Na sastanak došla i Grubješić
Na sastanak došla i Grubješić

Vučić: Donećemo odluku u interesu građanaAleksandar Vučić rekao je da u Briselu predstoje teški razgovori, ali da će, koliko god da je teško, državni vrh doneti odluku koja će biti u interesu građana.- Nemojte da sumnjate u to. Donećemo odluku koja će obezbediti dobro Srbiji i našoj deci - poručio je Vučić.Još nije poznato da li će Srbiju na narednoj rundi pregovora 2. aprila predstavljati i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Naime, sastav delegacije koja će 2. aprila otputovati u Brisel biće poznat u ponedeljak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track