Najnovije vesti

Vučić: Uhapsićemo odgovorne za antisemitske plakate
Foto: B92

Skandal

Vučić: Uhapsićemo odgovorne za antisemitske plakate

Politika
Ne možete da narušavate ugled ove zemlje i nemate pravo da vodite hajku protiv jednog naroda i da ovakvom mržnjom podstičete druge na bilo kakvu agresiju, naveo je Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Zvaničnici Srbije danas su oštro su osudili postere antisemitskog sadržaja koji su se pojavili u Beogradu.

Prvi potvpredsednik vlade Aleksandar Vučić poručio je da će oni koji bacaju ljagu i sramotu na Srbiju biti uhvaćeni i privedeni i da će pravda biti zadovoljena.

"Ne možete da narušavate ugled ove zemlje i nemate pravo da vodite hajku protiv jednog naroda i da ovakvom mržnjom podstičete druge na bilo kakvu agresiju", rekao je Vučić.

"Počinioci će biti uhvaćeni i pravda će biti zadovoljena", dodao je on.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić je najoštrije osudila pojavu antisemitskih plakata u Beogradu, uz uverenje da će nadležne službe odmah reagovati i primereno kazniti počinioce tog "ekstremističkog čina koji može da nanese veliku štetu Srbiji ukoliko ostane nerešen".

"Država mora da zaštiti svoj demokratski poredak i bezbednost svih verskih i etničkih zajednica, a društvo da ovakve pojave najoštrije osudi", saopšteno je iz njenog kabineta.

Grubješić je ocenila da su antisemitski plakati zapravo antisrpski, jer mogu da nanesu veliku štetu našoj zemlji.

"Srbija i Beograd oduvek su bili tolerantne sredine koje poštuju demokratske vrednosti ukorenjene u našoj tradiciji, a zajednički život različitih verskih i kulturnih zajednica predstavlja bogatstvo našeg društva. Zbog toga se ne sme dozvoliti da ekstremističke grupe i pojedinci zalutali u ideologiju mržnje i netrpeljivosti seju strah među našim građanima i narušavaju sliku Srbije", poručila je ona.

Ambasada Izraela u Beogradu saopštila je da je neprijatno iznenađena pojavljivanjem antisemitskih postera u Beogradu i pozvala nadležne državne organe Srbije da preduzmu sve neophodne mere kako bi se počinioci ovog akta mržnje priveli pravdi.

"Svesni smo da ovaj incident ne odražava raspoloženje srpskog društva, koje je kroz čitavu istoriju poštovalo i uvažavalo svoje jevrejske građane", navodi se u saopštenju ambasade.

Ambasada navodi da će brza i odlučna reakcija države "na ovaj sramotni čin biti jasna poruka onima koji žele da naruše tradicionalno dobar odnos prema Jevrejima u Srbiji".

"Uvereni smo da ovaj osude vredan postupak ekstremnih pojedinaca neće ugroziti prijateljstvo jevrejskog i srpskog naroda", saopštila je izraelska ambasada.

Plakate je osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, koja je zatražila da se taj slučaj detaljno istraži i izvršioci najstrožije kazne.

Poverenica je upozorila da su govor mržnje i izražavanje fašističkih ideja i stavova, direktna pretnja miru i bezbednosti svakoga od nas.

"Otvorena netrpeljivost, ksenofobija i rasizam u Srbiji postaju sve češća pojava, ali se takvi slučajevi uglavnom ne procesuiraju i ne kažnjavaju, niti nailaze na široku osudu javnosti", navela je Petrušić u saopštenju.

"Zato je ovo trenutak u kome svi nadležni organi treba odlučno da se uhvate u koštac sa ovim problemom, jer koliko sutra, meta nekog novog napada, mogla bi da bude neka druga manjinska grupa u Srbiji", dodala je ona.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...