Srbija i Makedonija ispunile uslove za EU datum
Foto: Beta

Srbija i Makedonija ispunile uslove za EU datum

Politika -
U posetu Beogradu doputovao predsednik makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski

BEOGRAD - Predsednici parlamenata Srbije i Makedonije, Nebojša Stefanović i Trajko Veljanovski, saglasili su se danas u Beogradu da su obe države ispunile sve kriterijume da u junu dobiju datum za početak pregovora o članstvu u EU. "Obe zemlje se nadaju i očekuju da smo dostigli određene standarde i ispunili kriterijume iz Kopenhagena i preporuke Saveta EU koji bi bili dovoljni da u junu dobiju datum za početak pregovora s EU", izjavio je Stefanović posle razgovora s makedonskim kolegom. Stefanović je ocenio da bi ta vrsta ohrabrenja bila značajna i za jačanje ekonomske saradnje. Dvojica predsednika parlamenata su razgovarali o jačanju parlamentarne saradnje i povećanju obima ekonomskih odnosa. Stefanović je dodao da su u oba parlamenta formirane grupe prijateljstva koje će odmah početi s radom. Stefanović je izrazio nadu da će ova poseta učvrstiti tradicionalne i dobre prijateljske odnose dve zemlje i da će otvoriti nove dimenzije bilateralne i regionalne saradnje. Veljanovski je takođe ocenio da su Srbija i Makedonija ispunile kriterijume za dobijanje datuma. On je rekao da Srbija i Makedonija imaju dobru parlamentarnu saradnju i najavio da će u maju biti održana konferencija predsednika parlamenata jugoistočne Evrope, na kojoj bi trebalo da bude usvojen dokument o saradnji u regionu. "Veoma je značajna regionalna saradnja na političkom i ekonomskom planu", kazao je Veljanovski i dodao da su u Makedoniji otvorena vrata za srpske kompanije.

Veljanoski se danas sastao i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.Dačić i Veljanoski su ocenili da su evropske integracije interes čitavog regiona i da bi kompromisno i pravedno rešenje problema na Kosovu i Metohiji pozitivno uticalo na trajnu regionalnu stabilnost.Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sastanku Dačića i Veljanoskog razmatrane su mogućnosti unapređivanja političkih i ekonomskih odnosa Srbije i Makedonije u duhu razumevanja i dobrosusedstva.Na sastanku je takođe istaknuto da je dobra saradnja dve zemlje uslov za efikasno rešavanje regionalnih pitanja.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sutra sa predsednikom skupštine Republike Makedonije Trajkom Veljanoskim, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track