Veliki iskorak, nema konačnog dogovora, Vučić nudio ostavku Dačiću
Foto: Zorana Jevtić

Dan odluke

Veliki iskorak, nema konačnog dogovora, Vučić nudio ostavku Dačiću

Politika -
Premijer Srbije Ivica Dačić je posle 14 sati pregovora s delegacijom Vlade Kosova, koje je ocenio kao veoma teške "ne po tonu, već po onome što se dobija i gubi", rekao da su izloženi stavovi dve strane, da to nije kraj razgovora i će biti potrebno da se naknadno sve to razmotri i u Beogradu i u Prištini
1 / 7 Foto: EU

BEOGRAD - U Briselu je u utorak održana 8. runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na kojoj bi ključno pitanje trebalo da bude autonomija za Srbe na Kosovu i Metohiji.

01.08 Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je da je u osmoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na sto stavljeno više predloga, ali da je jaz između dve strane "uzak, ali dubok", i poručila da je ovo bio poslednji put da se formalno sastaje sa dve delegacije.

"Oni će otputovati kako bi se konsultovali sa kolegama u svojim prestonicama i obavestiće me u narednih nekoliko dana o svojim odlukama. Želim im srećan put kući i uspeh u donošenju odluka", navodi se u izjavi za Ketrin Ešton po završetku osme runde dijaloga Beograda i Prištine, koja je, prema rečima visoke predstavnice, trajala čitavih 12 sati.

Novina u ovoj rundi je, kako je rekla, bila to što su se dvojici premijera, kojima je i ovoga puta odala priznanje, pridružili i vicepremijeri.

"Ovo je poslednji put da se formalno sastajemo", poručila je Ešton.

00.44 Premijer Srbije Ivica Dačić je posle 14 sati pregovora s delegacijom Vlade Kosova, koje je ocenio kao veoma teške "ne po tonu, već po onome što se dobija i gubi", rekao da su izloženi stavovi dve strane, da to nije kraj razgovora i će biti potrebno da se naknadno sve to razmotri i u Beogradu i u Prištini.

Dačić nije isključio mogućnost da dođe do novog sastanka. Na pitanje da li će nepostizanje dogovora s Prištinom ugroziti šanse Srbije da dobije datum početka pregovora o prijemu u EU, Dačić je rekao da je pitanje zajednice opština postalo deo problema za dobijanje datuma. Naglasio je da je Srbija spremna da učini sve da bi se ispunili uslovi EU za dobijanje datuma, čak i na neke dodatne korake za to.

Premijer Srbije je istakao jedinstvo delegacije Vlade Srbije u pregovorima, bez obzira na partijsku pripadnost. Dacić je rekao da je premijer Kosova Hašim Tači u pregovorima odbijao da prihvati ovlašćenja za predloženu zajednicu srpskih opština na Kosovu, zato što u Prištini postoji strahovanje da bi to mogao biti korak ka njihovom otcepljenju.

Premijer Srbije je dodao da, međutim, Srbi na Kosovu moraju imati instrument da bi znali ko ih brani, ko ih leči, ko ih školuje. Vlada Srbija je tražila da predložena zajednica srpskih opština ima nadležnosti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju, i da Kosovske bezbednosne snage ne budu bilo gde gde žive Srbi.

Dačić je rekao da se Priština plaši da zajednica srpskih opština ne bude neka osnova za eventualno otcepljenje i separatizam, a da, s druge strane, kosovski Srbi ne prihvataju da ta zajednica nema bilo kakva ozbiljna ovlašćenja.

"Za svaki narod je važno ko ga čuva, ko ga brani, ko ga tuži, ko mu sudi, ko ga leči, ko ga školuje, i zato je važno da tom pitanju priđemo razumevši jedni druge, i pozicije koje imaju i Priština i Beograd", rekao je Dačić.

Rekao je da se radi o teškoj odluci koja s jedne strane može biti teška po Srbe koji žive na Kosovi, a i odbijanje takve odluke može da ima teške posledice po narod - i na Kosovu, i po celu Srbiju.

Osvrćući se na ukupne dosadašnje pregovore, Dačić je rekao da je učinjen "veliki iskorak u normalizaciji odnosa" i u međusobnom razumevanju, ali da su i dalje različiti prilazi načinu rešavanja problema.

Premijer Srbije je rekao da nema mnogo vremena, ali očekuje da sledeće nedelje bude daljih koraka, a da dotle mora da se razgovara u Beogradu o tome kakva je situacija.

"Ne krijemo ništa od našeg naroda - postoje nekada neke stvari za koje ne treba posmatrati da li je nešto pravedno i sta je nepravedno", rekao je Dačić.

Rekao je da, i ako ne dođe do dogovora, Srbija ostaje privržena dijalogu, u svakom "formatu", na svakom mestu, ako treba i da direktno razgovara sa Prištinom, bez ikakvog posrednika.

Dačić je podvukao privrženost nastavku dijaloga i da će kad-tad sda razmatrana pitanja morati da budu zajednički rešena. Premijer Srbije u izjavi novinarima u Briselu nije pridao značaj izveštajima o tome da je bilo svađe tokom pregovora.

00.23 Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je Priština bila spremna na sporazum, ali da je oklevanja bilo na strani Beograda, i najavio da bi nova runda dijaloga mogla biti održana već početkom naredne nedelje ukoliko Srbija prihvati "principe Prištine".

Tači je rekao da se nada da će "Srbija naredne dane iskoristiti da ozbiljno razmisli i da će dogovor biti postignut".

Prema njegovim rečima, Priština je izložila ideju koja je poznata u javnosti i bila je "maksimalno velikodušna".

"Još jednom želim da istaknem da asocijacija (opština) neće imati izvršna i zakonodavna ovlašćenja a spremni smo da ponudimo sve što dolazi iz Ustava Kosova. Ako se Srbija složi sa principima, naredna runda biće početkom sledeće nedelje", rekao je Tači.

00.10 U pregovorima sa Prištinom postignut je veliki iskorak u osmoj rundi pregovora, ali još nije postignut konačan dogovor, izjavio je premijer Ivica Dačić.

On je dodao da je potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić nudio ostavku, ali je Dačić to odbio. Premijer da ostaju razlike u stavovima kada je reč o nadležnostima buduće zajednice srpskih opština, policiji i pravosuđu.

"I pored ovih dugih sastanaka koje smo imali više puta, mi trenutno nemamo dogovor. Imamo još neko vreme da dođemo do rešenja i sakupimo utiske posle ovih dugih razgovora", rekao je Dačić novinarima u Briselu. On je dodao da je delegacija Srbije bila jedinstvena a da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobija i gubi.

23.30 Pregovori su pri kraju, uskoro obraćanje novinarima, ostanite uz Kurir.

22.45 Eštonova odredila pauzu...Nastavak pregovora za pola sata.

22.15 Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić kaže da dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU teče i dalje, iako je kasno veče.

"Uprkos tome što je prilično kasno, dijalog traje, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost razgovara s premijerima Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem" napisala je Kocijančić na "Tviteru"

21.30 Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči kaže da su u prištinskoj delegaciji "optimisti da će sporazum biti postignut večeras". Kuči je rekao da je sastanak "srpskog i kosovskog premijera u Briselu bio prekinut na zahtev srpske delegacije"."Srpska delegacija je zatražila prekid zarad konsultacija. Mi smo optimisti da će sporazum biti postignut večeras", rekao je Kuči.

21.00 Pregovori delegacija vlada Kosova i Srbije, uz posredovanje predstavnice EU Ketrin Ešton, nastavljeni su večeras novim trojnim sastakom u Briselu. Nakon prve runde razgovora predstavnika tri strane, sastanak je prekinut radi konsultacija, posle čega je Ketrin Ešton odvojena razgovarala sa svakom od dve delegacije. Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Aleksandar Vulin izjavio je večeras da u Briselu još nema pomaka i da nastavak dijaloga očekuje ukoliko Ketrin Eston proceni, nakon razgovora sa prištinskom delegacijom, da ima prostora za kompromis.

19.10 Posle razgovora sa srpskom delegacijom Ketrin Ešton razgovara odvojeno sa Hašimom Tačijem. Po završetku tog razgovora očekuje se nastavak trojnog sastanka. Portparol Eštonove Maja Kocijančić izjavila je da je dijalog u ključnoj fazi i da EU radi na tome da do dogovora dođe što pre.

18.30 Delegacija Beograda sastala se nešto posle 18 sati, po drugi put sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, nakon što je na trojnom sastanku određena pauza radi konsultacija. Portpatrolka visoke predstavnice Maja Kocinajčič rekla je da sve što može da kaže jeste da razgovori i dalje traju.

17.20 Razgovori potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i Hašima Tačija vode se povišenim tonom, saznaje Kurir. S obzirom na to da je žučna rasprava pretila da se pretvori u svađu Ketrin Ešton je dala pauzu u trajanju od 20 minuta kako ne bi došlo do prekida razgovora..

Prva je u zgradu jutros ušla delegacija iz Beograda na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem koja je prva nasamo razgovarala sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton. Članovi srpskog pregovaračkog tima stigli su u crnim limuzinama i direktno ušli u zgradu, a razgovori su počeli nešto posle 10.30 sati, javlja specijalni izveštač Kurira iz Brisela.

Razgovori srpskog tima sa Eštonovom završeni su oko 12.15 sati, usledio je bilateralni susret Ešton-Tači koji je završen oko 13.15, a oko 14 sati počeo je i zajednički sastanak svih učesnika u dijalogu.

Kada je reč o članovima delegacija, trojnom sastanku ispred Beograda prisustvuju premijer Ivica Dačić i dva potpredsednika vlade Aleksandar Vučić i Suzana Grubješić plus tumač. Prema istom formatu, prištinsku delegaciju čine Hašim Tači, Hajredin Kući i Slobodan Petrović plus tumač.

Kako Kurir saznaje, razgovori u okviru današnje osme runde izuzetno su teški i da je nemoguće išta predvideti.

Sastanku prisustvuju Dačić, Vučić i Grubješićeva, a ostatak delegacije u susednoj sobi očekuje rezultat.Srpska strana opredeljena je za kompromis, ali ne po cenu urušavanja državnih interesa. Atmosfera je teška, možda teža nego u bilo kojoj prethodnoj rundi razgovora.

Kako smo nezvanično saznali, Hašim Tači se jutros, pre dolaska na pregovore, sreo sa američkim predstavnikom Filipom Rikerom i s njim razgovarao oko dvadesetak minuta. Niko iz naše delegacije nam nije potvrdio da su se i oni sreli sa Rikerom, mada se nezvanično čuje da su Dačić i Vučić bili na sastanku sa Rikerom pre Tačija.

U EEAS su spremili otvoreni kanal za emitovanje izjava ili konferencije za novinare o dijalogu Beograda i Prištine, ali nisu mogli da kažu da li će se ta konferencija zaista odrzati i kada. U svakom slučaju, kako su nam nezvanično rekli, teško da će danas u Briselu biti potpisan bilo kakav dokument, čak i ako bude postignut neki dogovor.

U sedište evropske diplomatije nešto posle 11.30 stigao je i predstavnik pregovaračkog tima Prištine i kosovski premijer Hašim Tači. On se obratio novinarima prvo na albanskom, a potom i na engleskom rekavši da je "došao kao lider svog naroda i da je spreman na sporazum".

Tači je došao sat vremena posle srpske delegacije, na drugi ulaz, i na kratko se obratio medijima, ne želeći da odgovara na brojna pitanja srpskih i kosovskih novinara. On je rekao da je ovo istorijski dan i da je došao u Brisel kao lider svog naroda koji je spreman da donese odgovarajuće odluke i da prihvati sporazum, ako on bude moguć.

- Danas je istorijski dan, odlučujući momenat za Kosovo i za region. Kosovska strana neće prihvatiti ništa što je izvan ustava. Spremni smo za dijalog, ali neće biti promene stava. Kosovo je na dobrom putu ka integracijama i ja kao vođa kosovske delegacije spreman sam za dogovor na ovom sastanku, ako bude prilike za njega – rekao je Tači nakon čega je otišao na sastanak sa Eštonovom.

U međuvremenu, dok je Ketrin Ešton razgovarala sa Tačijem, u susednoj prostoriji trajale su konsultacije među članovima srpske delegacije kao deo priprema pred zajednički sastanak. Iako je najavljeno da današnji pregovori mogu da potraju do duboko u noć, svakako će se završiti do srede ujutru jer visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton putuje u Tursku na unapred zakazani sastanak.

Maja Kocijančič: Nema nikakvog papiraMaja Kocijančič, savetnica Ketrin Ešton, izjavila je da je osma runda pregovora u toku, odnosno da je počela sa bilateralnim sastancima, a uskoro se očekuje i početak zajedničkog sastanka. Ona nije precizirala da li je ova runda i poslednja.- Mi radimo na tome da do dogovora dođe što je pre moguće - rekla je Kocijančičeva. Prema njenim rečima, svaka strana ima pravo da sastavi svoju delegaciju, a u sastavu prištinske delegacije su i dva potpredsednika kosovske vlade i Edita Tahiri. Kocijančičeva je napomenula da se izveštaj Ketrin Ešton očekuje sredinom ovog meseca. Takođe, ona je negirala da se u delegaciji EU nalaze ministri Nemačke i Britanije. Kada je reč o papiru, koji bi baronica Ešton mogla da ponudi na potpis srpskoj strani, Kocijančičeva je rekla da takvog papira nema.- Ne. To su pregovori. Strane razgovaraju o konkretnim stvarima, EU je samo domaćin, tako da ja ne mogu da potvrdim da postoji bilo kakav papir. Mogu jasno reći da mi radimo na tome da dođemo do rešenja za pitanja koja su na stolu - rekla je Kocijančičeva.

Ivica dačić stiže na pregovore (Foto:Reuters)

Iza kulisa briselskog dijaloga

Inače, delegacije Beograda i Prištine stigle su u zgradu EEAS na različite ulaze i u različito vreme. Prvo su, direktno u garažu, u 10.33, raspoređeni u nekoliko crnih limuzina stigli srpski pregovarači koji se nisu obraćali medijima.

Sastanak državnog vrha uoči osme runde

Državni vrh Srbije je na sastanku juče, uoči osme runde dijaloga, postigao dogovor o tome šta je minimum srpskih zahteva i koji će biti sastav delegacije, u kojoj će, pored premijera Dačića, ovog puta biti i vicepremijer Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

U prethodnim rundama dijaloga, pored trilateralnog sastanka, visoka predstanivca EU je odvojeno razgovarala sa Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Takođe, u nekoliko ranijih rundi Dačić i Tači su se odvojeno sastajali i sa američkim diplomatom zaduženim za Balkan Filipom Rikerom.

U Brisel je sinoć, kako je na svom Tviter profilu napisao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, stigla i delegacija Prištine, u kojoj su, pored Tačija i dva potpredsednika kosovske vlade.

Mnogi smatraju da je današnji sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija odlučujući, pošto Evropska komisija sredinom aprila treba da predstavi izveštaj o napretku Srbije u procesu evrointegracija, koji će obuhvatiti i napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je, posle jučerašnjeg sastanka državnog vrha, da Srbija ne traži idealno rešenje i da ništa ne odbija unapred, ali da je za Beograd neprihvatljivo sve ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i obavezno bez prisustva vojske.

"Ono na čemu insistiramo je pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština", rekao je Nikolić i dodao da bi garant toga trebalo da bude EU.

Predsednik Srbije je ocenio da Vučićev odlazak u Brisel predstavlja potvrdu jedinstva državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje.

Nikolić je ocenio da ono što nudi prištinska administracija nije dovoljno i upozorio je da poruke prištinskih lidera da "ništa neće da popuste" ne deluju ohrabrujuće, ali je istakao da "sutra ništa neće biti konačno", mada je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sedme runde dijaloga, 20. marta, izjavila da će 2. aprila biti održan "završni sastanak".

Ešton je u ponedeljak izrazila uverenje da je sporazum Beograda i Prištine nadohvat ruke, ali i upozorila da postizanje dogovora neće biti nimalo lako.

"Verujem da je sporazum nadohvat ruke, iako to neće biti lako", navela je Eštonova u poruci koju je novinarima pročitala njena predstavnica za štampu Maja Kocijančič.

I drugi evropski zvaničnici izrazili su nadu u pozitivan ishod dijaloga i postizanje kompromisnog rešenja, ali još nema informacija o tome da li će Eštonova izneti dvema stranama drugačiji predlog od "non pejpera" koji je Beograd u prethodnoj rundi odbacio kao apsolutno neprihvatljiv.

Na pitanje o mogućnosti da Eštonova spremi inoviran predlog, Kocijančičeva je podsetila da EU ima ulogu posrednika u dijalogu i da se svaki predlog zasniva na predlozima Beograda i Prištine. Američki Stejt department izrazio je nadu da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biti uspešna.

U međuvremenu, Srbi za severa Kosova i Metohije već pripremaju odgovor za slučaj da u Briselu bude postignut dogovor koji njima ne bi odgovarao, najavljujući formiranje autonomije.

Oni su u ponedeljak, na nešto manje od jednog sata, blokirali integrisani prelaz Jarinje, poručivši da neće učestvovati u sprovođenju eventualnih dogovora Beograda i Prištine ako budu protivustavni i na štetu građana sa severa pokrajine.

http://www.youtube.com/watch?v=ReiYy4pHsSQ
Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Bilt: Dogovor Beograda i Prištine važan korak ka EUŠvedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt ocenio je da bi postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine bio važan korak napred ka Evropskoj uniji za obe strane."Danas nastavljeni razgovori između Beograda i Prištine. Sporazum bi bio važan korak napred ka EU za obe strane", ocenio je Bilt na svom Tviter nalogu.

Kirbi: Nadam se sporazumu Beograda i Prištine

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi izrazio je nadu da će Beograd i Priština postići u Briselu dogovor, jer bi to bilo dobro za mir i stabilnost u regionu."Nadam se napretku, voleo bih da bude postignut dogovor između Beograda i Prištine, jer mislim da bi to bilo dobro za mir i stabilnost u regionu, kao i da bi doprinelo napretku Srbije ka EU", rekao je Kirbi.

Na pitanje da li ima neke informacije o eventualnom ishodu današnje, osme runde pregovora, Kirbi je odgovorio : "Nemam insajderske informacije, jer je ishod vrlo neizvestan".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track