Najnovije vesti

Ljajić: Složni smo, briselski plan za Kosmet neprihvatljiv

O dijalogu

Ljajić: Složni smo, briselski plan za Kosmet neprihvatljiv

Politika
Ako briselska ponuda bude prihvaćena, to će biti zato što je alternativa još gora i neprihvatljivija, kaže potpredsednik vlade

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić izjavio je da je vladajuća koalicija složna u oceni da plan za Kosovo koji je Srbiji ponuđen u Briselu nije zadovoljavajući.

On je rekao da će, ako on bude prihvaćen, to biti zato što su sve ostale alternative još gore i neprihvatljivije."Ovakav kakav jeste plan je neprihvatljiv i tu nema nikave razlike među nama. Jedina stvar, ukoliko taj plan prihvatimo i zbog koje prihvatamo taj plan bilo bi da on jeste loš, ali da su alternative neprihvatanju tog lošeg plana još gore i neprihvatljivije", kazao je Ljaijić.

On je poručio da Srbija treba da vodi računa o čuvanju unutrašnje političke stabilnosti i da nastavi put ka evropskim integracijama.

"Bila bi ogromna grška da taj put prekinemo, bez obzira na to kako će se ovo završiti", smatra potpredsednik Vlade. On je naveo da ne predviđa katastrofičan scenario, ukoliko Srbija ne prihvati plan, ali, kako je ocenio, zemlja time ulazi u period nesigurnosti, neizvesnosti, a kasniće se bar dve godine u evropskim integracijama.

Ljajić je podsetio da nema puno vremena i da narednih dana članice vladajuće koalicije moraju da donesu konačnu odluku.  "Narednih dana bi trebalo da se obave konsultacije na nivou vladajuće koalicije, verovatno će se održati i neka vanredna sednica, gde bi se Vlada izjasnila o tom planu", kazao je potpredsednik Vlade i lider Socijaldemokratske partije Srbije.

On je napomenuo da paralelno sa konsultacijama u srpskom državnom vrhu traju i diplomatske aktivnosti, a traže se jasne garancije da će Srbija, ukoliko pristane na plan, sigurno u junu dobiti datum za početak pregovora .

"Paralelno sa time vrše se diplomatske aktivnosti, da vidimo da li se još nešto može popraviti.Naredni dani će rešiti tu dilemu, mi nemamao mnogo vremena, s obzirom da do 10. aprila Ketrin Ešton treba da piše svoj izveštaj Evropskoj komisiji o toku ovih pregovora i zato do tada treba da donesemo ovu odluku", kazao je Ljajić.

On nije siguran u to da plan za sever Kosova koji je Srbiji ponuđen u Briselu može puno da se promeni, ali smatra da Srbija u narednim danima mora da učini sve što može kako bi neke stvari iz tog plana modifikola, promenila ili razjasnila.

"Ne možemo argumentima da branimo ovaj plan koji nam je ponuđen.

Jedino što možemo da branimo je da smo pod velikim ogromnim pritiskom i da nas iskustvo uči da je svaki naredni plan bio još lošiji - od Rambujea pa na dalje. I ove runde razgovora koje su vođene, u svakoj sledećoj rundi smo imali situaciju da su ti pregovori bili teži i ponuda bila manja", objasnio je Ljajić.

On je poručio da treba voditi računa o tome šta bi se dogodilo za tri ili četiri godine, ako Srbija sada sve odbije. "Da ovo istorijsko "ne" ne postane za tri- četiri godine istorijsko "da", ali sa izgubljene tri ili četiri godine i rešenje koje nije ništa bolje od ovoga, upozorio je Ljajić.

Povodom poziva koje prvi potpredsednik Vlade i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić upućuje svim političkim činiocima da se izjasne o ponuđenom rešenju kosovskog pitanja, Ljajić odgovara da će se on sasvim sigurno izjasniti na sastancima vlađuće koalicije i Vlade.

"Svoj stav ću izneti vrlo transparentno, vrlo razložno. Radi se o najvažnijem državnom pitanjju za koje nema dobrog rešenja. Kakvu god odluku da donesemo kajaćemo se", naveo je Ljajić. On je poručio da Srbija treba da ostane u igri "kako bi se unapredio položaj srpske zajednice na Kosovu i omogućili svi oblici zaštite i povećanje njihovih individualnih i kolektivnih prava".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...