Josipović: Nema zahlađenja odnosa Beograda i Zagreba

Hrvatski predsednik

Josipović: Nema zahlađenja odnosa Beograda i Zagreba

Politika -
Teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije naprosto nije tačna. Takva tvrdnja proizlazi iz možda nešto hladnije retorike s obzirom na pojedine izjave koje smo čuli od strane suseda, naveo je Josipović

BEOGRAD - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da nije tačna teza da je nastupilo "ledeno doba" u odnosima Zagreba i Beograda, ali nije negirao da je u Hrvatskoj prisutna "nešto hladnija retorika" prema Srbiji.

"Teza medija da je nastupilo ledeno doba odnosa Hrvatske i Srbije naprosto nije tačna. Takva tvrdnja proizlazi iz možda nešto hladnije retorike s obzirom na pojedine izjave koje smo čuli od strane suseda", rekao je Josipović za Dojče vele.

On je podsetio da se u Zagrebu sastao sa ministrom spoljnih poslova Ivanom Mrkićem i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije, Ljubišom Dikovićem, kao i da je premijer Hrvatske Zoran Milanović bio u Srbiji i da se sa njim nekoliko puta sastala hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

"Ako baš hoćete, u Vatikanu sam se sreo i pozdravio s predsednikom Nikolićem. Naravno da ono sto jest povod za tu netačnu tezu o ledenom dobu je to što nema zvaničnih susreta između predsednika Nikolića i mene. Naći ćemo se onoga trenutka kada obojica budemo mogli uveriti svoje građanke i građane da donosimo neki dobar vetar. O tome se vode razgovori. Mi nemamo nikakvih diplomatskih sporova i ne trebamo posrednike. Nije nužno da se susrećemo na neutralnom terenu", rekao je hrvatski predsednik.

On je naglasio da je Hrvatska "apsolutno" spremna da pomogne Srbiji i ostalim susedima na putu prema EU.

"Naš je strateški interes članstvo svih zemalja jugoistočne Evrope u EU. Naravno, one će poput nas morati da ispune sve uslove koji su pred njima. Ako im bude potrebno, imaće našu političku i tehničku pomoć", rekao je Josipović. Komentarišući izjavu predsednika FK Dinama Zdravka Mamića da ministar obrazovanja Hrvatske ima "pogrešnu" (srpsku) nacionalnost i poruku kandidatkinje za Evropski parlament Ruže Tomašić da je "Hrvatska za Hrvate, i da su svi ostali gosti", Josipović je kazao da takve pojedinačne izjave nisu paradigma hrvatske politike i podsetio da sličnih izjava ima i u Holandiji, Nemačkoj i Francuskoj.

"Prema tome, ne prihvatam tezu prema kojoj je eksces nekih, rekao bih za politiku egzotičnih likova, paradigma hrvatske politike. Ne prihvatam tezu da bi to menjalo naša ustavna i politička načela koja su vrlo jasna. Hrvatska je demokratska zemlja i poštovaće sva prava koja poznaje Ustav", rekao je on. Govoreći o situaciji u BIH, i odnosu Zagreba prema toj zemlji, Josipović je rekao da Hrvatska ne želi da se meša u unutrašnja pitanja BIH, da pokušava da joj pomogne u njenom unutarnjem dijalogu, i da Zagreb "poštuje svoju ustavnu odredbu" o pomoći hrvatskom narodu izvan Hrvatske.

On je kazao da političari u BIH imaju "istorijski i pravno zamršenu situaciju", da im nije lako, i dodao da oni imaju "ohrabrenje i pomoć" Hrvatske, u meri u kojoj im je to potrebno. Josipović je kazao da se na predstojećim izborima za Evropski parlament, koji se prvi put održavaju u Hrvatskoj, "može očekivati" niža izlaznost nego na izboriam za nacionalni parlament, kao i da je to "uobičajeno za EU".

"Mislim da će, kako budu jačale evropske institucije i kako bude jačao njihov neposredni uticaj na naše živote, tako i rasti broj onih koji ce učestvovati u evropskim izborima", rekao je Ivo Josipović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track