UN: Više od 40 država na debati o međunarodnim sudovima
Foto: Reuters

Generalna skupština

UN: Više od 40 država na debati o međunarodnim sudovima

Politika -
Očekuje se da broj država učesnica do srede bude još veći, kao i da se neke zemlje uključe u debatu na sam dan održavanja skupa

NJUJORK - U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u sredu, 10. aprila biće održana javna debata o radu međunarodnih krivičnih sudova za koju je učešće do sada prijavilo više od 40 država članica UN.Među velikim brojem državnika koji će govoriti na skupu, na kojem će se govoriti i o radu Haškog tribunala, biće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavljeno je ranije iz Beograda.Kako je rečeno u timu predsednika Generalne skupštine Vuka Jeremića, očekuje se da broj država učesnica do srede bude još veći, kao i da se neke zemlje uključe u debatu na sam dan održavanja skupa.(Opširnije za korisnike Premium servisa)Jeremić je ocenio povodom predstojeće rasprave o radu međunarodnih krivičnih tribunala u toj skupštini 10. aprila da je važno da u zvanične dokumente UN uđe i nešto sem zapisa haškog tribunala.Odgovarajući kritikama na "Tviteru" da će se rasprava održati, ali da "neće biti medijski propraćena" i samim tim neće imati značaj koji bi imala u drugim uslovima, Jeremić je rekao da se sa tim ne slaže.

"Mislim da grešite. Najvažnije je da u zvanične dokumente UN za istoriju uđe i nesto drugo osim zvaničnih haških zapisa", prokomentarisao je on preko svog "Tviter" naloga.Na konstataciju drugog tviteraša da "to što se dešava javnost na Zapadu i ne prati" i da su građani Srbije i dalje "najgori divljaci" za njih, Jeremić je rekao da je važno da se učini ono što se može.

"Nikada nisam tvrdio da ću pomeriti zemljinu kuglu ovom raspravom. Ali da uđe u dokument UN istina..ni to nije beznacajno," rekao je on.

"U svakom slučaju, ne bih sebi nikada oprostio da sam pred onom nepravdom sedeo skrštenih ruku", prokomentarisao je Jeremić.On je prethodno podsetio da su neposredan povod za sazivanje debate bile "šokantne oslobađajuće presude apelacionog veća Haškog tribunala za ratne zločine počinjene u operaciji "Oluja".U proteklih mesec dana vršeni su snažni pritisci iz određenih centara moći da se odustane od javne rasprave ali oni nisu urodili plodom što se može videti iz visokog odziva država članica i pojedinaca, naveo je predsednik Generalne skupštine UN.Jeremić je takođe ocenio skandaloznim što se pozivu da se pojavi u UN nije odazvao predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, budući da sud funkcioniše pod patronatom Ujedinjenih nacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track