Dodik: Srbija neće u EU u narednih 15 godina
Foto: Reuters

Dodik: Srbija neće u EU u narednih 15 godina

Politika -
Dodik je naglasio da je svim narodima osim Srbima priznato pravo na samoopredeljenje

ZVEČAN - Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srbija neće ući u Evropsku uniju u narednih 15 godina i da ako dođe do nove runde dijaloga Beograda i Prištine neće biti postignut sporazum.

"Srbija neće ući u EU u narednih 15 godina, jer šta god učinila uslediće novi zahtevi... Priština ima sve, a Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju ništa od svojih prava i svoje autonomije", rekao je Dodik za televiziju Most iz Zvečana.

Dodik je naglasio da je svim narodima osim Srbima priznato pravo na samoopredeljenje. "To moramo da izlečimo vremenom, a vreme traži istrajnost u tom pogledu", rekao je predsednik Republike Srpske i dodao da za Kosovo treba naći celovito rešenje.

On je rekao da je "podeljenost srpske političke scene katastrofalna za konačno rešenje" i dodao da "samo jedinstvo osigurava uverenje kod drugih da se zna šta se hoće".

"Srbija se mora okrenuti ekonomiji i ona ima potencijal, to je jedna od zemalja sa najznačajnijim geostrateškim položajem na Balkanu, ima niz prednosti koje mora da istakne i jasno kaže da je to ono što daje Evropi i da ta Evropa ne može očekivati da Srbija bude ponižena", istakao je Dodik.

On je rekao da su se SAD "našle u živom blatu zbog ranog priznanja nezavisnosti Kosova mimo Rezolucije 1244 koja je garantovala teritorijalni integritet Srbije i visoku autonomiju za Kosovo". Komentarišući položaj Srba na Kosovu Dodik je rekao da njihova borba za opstanak ne sme da bude povezana ni sa kakvim nasiljem.

"Nasilje koje bi eventualno sproveo Hašim Tači prepoznalo bi se kao nasilje nad jednom etničkom zajednicom. Srbi su se kao ponosan i dostojanstven narod branili, ne treba da se pokreću sa svojih ognjišta već da političkim sredstvima brane svoje domove", rekao je Dodik.

On je dodao da vojno organizovanje na Kosovu može samo da šteti i da ako Tači misli da upotrebi silu to neće ostati bez reakcija nekih drugih zemalja koje ne žele to da vide. Dodik je rekao da Srbije i Rusija treba da ulože dodatne napore da dođe do proširenja eknomske saradnje između te dve zemlje.

"Rusija će podržati stavove Srbije, ali oni vole da sve bude jasno i svi budu istrajni, ne vole da se menjaju. Ne treba bežati od toga da se razgovara sa Rusijom, jer sa njima razgovara i Evropa i bilo bi logično da je Rusija bila više implementirana kada je u pitanju bilo Kosovo, a ne da se to prebaci na EU", rekao je Dodik.

On je to ocenio kao stratešku grešku Srbije koja je "time što je u toj meri verovala (visokoj predstavnici EU za bezbednost i spoljnu politiku) Ketrin Ešton izgubila značajan broj prijatelja u UN". Predsednik Republike Srpske je izrazio želju da poseti Kosovo i dodao da će, kako je rekao, za to da izabere adekvatan trenutak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track