TOTALNI RASPAD DS: Bojan Pajtić pravi svoju stranku!
Foto: Aleksandar Jovanovic

TOTALNI RASPAD DS: Bojan Pajtić pravi svoju stranku!

Politika -
Vojvođanski premijer hoće da formira svoju Demokratsku stranku Vojvodine zbog sukoba s Draganom Đilasom

BEOGRAD - Raspad.Predsednik Vlade Vojvodine i potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić priprema teren za formiranje nove stranke, saznaje Kurir!- Posle lokalnih izbora u nekoliko vojvođanskih opština u kojima je DS doživeo fijasko, više je nego jasno da stranci strmoglavo pada popularnost i Pajtić pokušava da spase svoj lični rejting. Pajtić izvan Vojvodine teško da može da zadobije nekog birača, pa ozbiljno razmišlja o odvajanju od Đilasa i formiranju nove stranke, s centralom u Vojvodini - kaže izvor Kurira iz DS.Prema rečima našeg izvora, nova stranka zvala bi se Demokratska stranka Vojvodine, a obrisi Pajtićeve politike, dodaje naš sagovornik, vide se u njegovoj deklaraciji o zaštiti prava i interesa Vojvodine.- Prostim jezikom rečeno, Pajtićev politički program biće blizak separatističkim idejama LSV, sa kojim on i sada odlično sarađuje. Konačno, nije slučajno što je unutar DS izbio sukob upravo zbog njegove deklaracije - objašnjava naš izvor i podseća da vojvođanski premijer nije dobio amin od centrale DS za ovaj dokument.Poslanik DS Borislav Stefanović otvoreno je rekao da Pajtić nije izabrao dobar momenat za donošenje ovog akta, a Đilas je odbio da Pajtića javno podrži sve do nekoliko minuta pred veliki miting na kojem se tražila njegova ostavka.Sukobi između Đilasa i Pajtića nisu novost. Neslaganja pokrajinskih i beogradskih demokrata eskalirala su na lokalnim izborima u Kovinu, gde je Đilas tražio da izborna lista te stranke nosi njegovo ime, dok su vojvođani insistirali da se zove „Demokratska stranka - dr Bojan Pajtić“. Predsednik stranke i njegov zamenik ušli su u klinč i zbog izbacivanja bivših ministara iz stranke: dok je Đilas insistirao da svi koji ne poslušaju njegovu naredbu da vrate poslanički mandat budu izbačeni iz stranke, Pajtić se tome otvoreno protivio, posebno u slučaju Vuka Jeremića.

Izborni fijasko DS Lokalni izbori u KovinuSNS 42 odstoURS 14 odstoSPS-JS-SPDS 12 odstoDS-LDP-SPO 9 odstoLokalni izbori u SrbobranuSNS 4.426 glasovaDS 3.490 glasovaLokalni izbori u ZrenjaninuSNS 5.827 glasovaDS 3.865 glasova

Pajtiću opet prete smrćuBojan Pajtić dobio je juče anonimno pismo u kojem mu osoba koja se potpisala kao ratni veteran iz ratova u Hrvatskoj i Bosni preti smrću, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću pokrajinske vlade. U pismu se navodi da se Pajtiću, zato što navodno „sprema mrak nad našom Vojvodinom“, biti presuđeno „trofejnim valterom“. U saopštenju se opominju sve stranke koje su „protiv ustavnih i zakonskih prava Vojvodine“ da povedu računa o kvalifikacijama koje javno iznose „jer se time stvara zapaljiva atmosfera“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja