Drecun: Težak kompromis, nema reči o priznanju nezavisnosti
Foto: Dado Đilas

Drecun: Težak kompromis, nema reči o priznanju nezavisnosti

Politika -
Drecun je rekao da je sada važan zadatak da se objasni narodu na Kosovu i Metohiji u kojoj će se meri to pozitivno odraziti na njihov položaj i budućnost u pokrajini

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže da je dogovor u Briselu "težak kompromis za nas", ali da nema reči o priznaju nezavisnosti Kosova i Metohije. Drecun je rekao da je sada važan zadatak da se objasni narodu na Kosovu i Metohiji u kojoj će se meri to pozitivno odraziti na njihov položaj i budućnost u pokrajini, jer bez njihovog pristanka predloženi sporazum ne može da bude maksimalno implementiran.

"Mislim da ne može da se govori da je Beograd otišao ispod minumuma nših interesa i nema reči o priznaju nezavisnosti Kosova - taj pokušaj smo odbili i sada nam je važan zadatak da objasnimo srpskom narodu šta je dogovreno i u kojoj će se meri to pozitivno odraziti na položaj, život i budućnost Srba na Kosovu i Metohiji, jer bez njihovog pristanka ovaj sporazum ne može da bude maksimalno implementiran", rekao je Drecun.

On je naglasio da je očglednio napravljen kompromis i sa strane Beograda i sa strane Prištine da se dođe do rešenja koje bi bio osnov za postizanje sporazuma i da je to "ono što smo mogli ovog trenutka da uradimo". Na pitanje da li očekuje da predlog sporazuma dobije podršku u Skupštini Srbije, Drecun je rekao da ne vidi razlog zašto ne bi bilo prihvaćen, ako su sva rešenja u skaldu sa rezlocijom, koju je parlament usvojio. "Naši pregovarači su bii obavezani rezolucijom koju smo usvojili i ne verujem da je postignuto bilo kakvo rešenje koje bi išlo na uštrb naših interesa", rekao je Drecun.

On smatra da je pored snažne poruke Beograda da ne pristaje na ultimatum posle osme runde dijaloga prevagnulo i aktivnije uključivanje Vašingtona. "Ovo je možda prva situacija od dolaska međuunarodni snaga na Kosovo i Metohiju 1999. godine kada su ozbiljno uvaženi bar naši minimalni drzavni i nacionalni interesi na Kosovu, što znači da smo ušli u jednu fazu možda mekše pozicije Vašingtona i Brisela prema Srbiji kada je u pitanje nastavak prcesa stabilizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Drecun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track