DATUM U JUNU IZVESTAN: Izveštaj EK za Srbiju pozitivan

DATUM U JUNU IZVESTAN: Izveštaj EK za Srbiju pozitivan

Politika -
Kroz osam stranica dug tekst uglavnom provejavaju pozitivni tonovi, s tim šte se skreće pažnja na pojedine probleme kojima će Srbija morati ozbiljnije da se pozabavi nakon što otpočne pregovore o pridruživanju

BRISEL - Evropska komisija pozitivno ocenjuje napore Srbije na dostizanju evropskih standarda, navedeno je u izveštaju koji će potpredsednica Komisije i šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton u ponedeljak podneti ministrima EU u ponedeljak u Luksemburgu.

Imajući u vidu pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine u petak u Briselu, izrada dela izveštaja koji se odnosi na dijalog je još u toku, ali je došao do teksta koji se odnosi na unutrašnje reforme iz oblasti pravosuđa, zaštite ljudskih prava i slobode medija.

Kroz osam stranica dug tekst uglavnom provejavaju pozitivni tonovi, s tim šte se skreće pažnja na pojedine probleme kojima će Srbija morati ozbiljnije da se pozabavi nakon što otpočne pregovore o pridruživanju, što se očekuje već tokom ove godine.

U poglavlju o pravosuđu, stručnjaci Komisije konstatju da je "vlada Srbije odana unapređenju vladavine prava, naročito kad je reč o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije“.

Ukazuje se da je u toku izrada strategija u nekoliko ključnih oblasti koje treba da budu usvojene do leta.Komisija je pozitivno ocenila nedavne izmene Krivičnog zakoni koje se odnose na uvođenje novog krivičnog dela pomaganja zloupotreba prava na azil u inostranstvu, dekriminilaziciju klevete, i uvođenje motiva mržnje prema osobama druge etničke pripadnosti, vere ili seksualne orijentacije kao otežavajuće okolnosti u slučajevima nasilničkih napada.

Sem toga, kaže se da redefinisano krivično delo zloupotrebe službenog položja (Član 359) sada treba selektivno primeniti ("od slučaja do slučaja“) na tekućim predmetima i dopuniti novim amandmanima.

"Vlada Srbije se suočila sa ozbiljnim izazovima u vezi sa reformom pravosuđa nakon odluke Ustavnog suda da u julu 2012. obobri odluku o reizboru velikog broja sudija i tužilaca, što je izazvalo akutne probleme u praksi“, piše u izveštaju, u kome se konstatuje da se vlasti ozbiljno trude da ove probleme reše.

Komisija je ukazala i da još postoji preveliki broj zaostalih predmeta i da suđenja često traju nedopustivo dugo.

Kad je reč o borbi protiv korupcije, Komisija ocenjuje da je ona "centralni element Vladine politike od samog početka , sa jasnom porukom o nultoj toleranciji“, i konstatuje se da je pokrenuto nekoliko istraga o slučajevima korupcije na visokom nivou.

"Operativna koordinacija i saradnja između državnih organa za primenu zakona je na zadovoljavajućem nivou“, ocenila je Komisija, uz primedbu da je potrebno posvetiti više ljudskih i materijalnih resursa institucijama koje se bave suzbijanjem korupcije i organizovanog kriminala.

U poglavlju o slobodi medija, Komisija je ponovo pohvalila dekriminalizaciju klevete i istakla značaj nedavno formirane komisije koja istražuje slučajeve ubistva novinara.

Konstatuje se i da je formirana radna grupa za primenu Medijske strategije i da se priprema novi Zakon o javnom informisanju koji će preciznije pokriti slučajeve koncentracije i transparentnosti vlasništva nad medijima, kao i novi zakon o elektronskim medijima.

Sa druge strane, upućena je ozbiljna zamerka samim medijima, za čije izveštaje Komisija kaže da su "uopšteno rečeno nedovoljno analitični, neobjektivni i podložni autocenzuri.“

Komisija je pozitivno ocenila i napore Srbije u borbi protiv diskriminacije, konstatujući da je počela aktivna primena zakona u slučajeva diskriminacije LGBT populacije, i da su pripreme za ovogodišnju Paradu ponosa u toku.

Kaže se i da je došlo do napretka i kad je reč o pravima nacionalnih manjina, pre svega Roma, koji sada lakše dolaze do posla, a mogu da se prijave za socijalnu pomoć i bez dokaza o stalnom mestu boravka.

Uočeno je i da su vlasti obezbedila udžbenika na albanskom jeziku za škole na jugu Srbije, kao da je "nakon spora oko podizanja i uklanjanja spomenika u Preševu učinjen dodatan napor da se obnovi dijalog sa lokalnim vlastima“.

Poslednje poglavlje u izveštaju odnosi se na regionalnu saradnju, za koju se kaže da je, "nakon izvesnih teškoća neposredno nakon promene vlasti ponovo u usponu".

U tom smislu, Komisija je pozitivno protumačila posetu hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu 16. januara i posetu premijera Ivice Dačića Sarajevu istog meseca. Odnosi sa Crnom Gorom i Makedonijom su takođe sve bolji", zaključila je Komisija.

Uz pozitivan izveštaj o ishodu dijaloga Beograda i Prištine koji se očekuje nakon sklapanja sporazuma, načelno povoljna ocena o unutrašnjim reformama praktično ne ostavlja drugu mogućnost Ministarskom savetu nego da zaključi da Srbija u junu treba da dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track