Verica Kalanović: Ne očekujemo vanredne izbore
Foto: Nemanja Pancic

Intervju ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave

Verica Kalanović: Ne očekujemo vanredne izbore

Politika -
Ova vlada je za mnoge koji glasanje prizivaju kao dodole kišu imala rok od nekoliko meseci. Međutim, radimo kao tim i postižemo rezultate

BEOGRAD - Garancija bezbednosti.Vlada nije izdala interese Srba na Kosovu. Omogućila je bezbednost za njih, njihovu decu i imovinu jer ćemo imati naše institucije. Ono što je parafirao premijer Ivica Dačić trebalo bi da bude garancija Srbima na KiM da im neće biti bačena bomba na kuću. Svi su videli Tačija kao pobednika, a on nije dobio ni blizu onog što je očekivao, nisu dobili stolicu u UN - rekla je Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave i potpredsednica URS, komentarišući vest iz Brisela da je postignut sporazum Beograda i Prištine koja je stigla u trenutku dok je rađen razgovor za Kurir.Očekujete li da Srbija sad dobije datum za početak pregovora za članstvo?- Naravno! Očekujem da ćemo dobiti datum i onda moramo da uključimo sve naše motore i ubacimo u petu brzinu kako bismo nadoknadili propušteno vreme.♦ URS danas prerasta u stranku. U čemu će se ogledati razlika u funkcionisanju URS posle toga?- Od danas je URS jedinstvena stranka, s jedinstvenim i sveobuhvatnim programom, koji je zadržao regionalizaciju i decentralizaciju kao osnovnu ideju vodilju. Od danas će URS imati jedinstvenu i efikasniju organizaciju. Očekujem da će na čelu URS ostati Mlađan Dinkić, a da će njegov zamenik biti Verko Stevanović.♦ Da li je to priprema za prevremene izbore?- Ne očekujem prevremene izbore, ali ako budu raspisani, naša partija će biti spremna. Srbija, s druge strane, mora da se uvede u red organizovanih država i da se navikne na to da izbori budu na četiri godine.♦ Hoće li onda biti rekonstrukcije Vlade?- Rekonstrukcija je izglednija, naročito zbog toga što dolazi najava od prvog potpredsednika Vlade i lidera SNS Aleksandra Vučića. URS na predsedništvu razmatra rad svakog ministra. Dinkić, Suzana Grubješić i ja dobili smo vrlo visoke ocene.♦ Kakvi su odnosi u koaliciji, Vladi?- Ova vlada je za mnoge koji izbore prizivaju kao dodole kišu imala rok od nekoliko meseci. Međutim, radimo s izraženom odgovornošću, kao tim, i postižemo rezultate. To se videlo u Briselu, a to se vidi i svakog dana u radu različitih resora.♦ Zašto je onda Dinkić, kako su neki protumačili, napao Vučića? Komentarišući hapšenja u RTB Bor rekao je da mu je taj slučaj sumnjiv?- Ja to ne vidim tako. Nije Vučić bio u Boru i hapsio nekog. Dinkić je rekao da traži da se i taj slučaj posmatra u skladu sa zakonom. Ne vidim zašto bi to bilo prozivanje Vučića. Naprotiv, mislim da smo u borbi protiv korupcije jedinstveni u stavu da su pravila i pravda jednaki za sve. I tu nema izuzetka, nezavisno od stranačke pripadnosti i funkcije. Ko god je počinio krivično delo neka odgovara.

Kriza u Zaječaru♦ Posle nekoliko meseci političke krize u Zaječaru, gde je na vlasti vaš partner Boško Ničić, biće održani vanredni lokalni izbori. Kakav ishod očekujete?- Pripremamo se za te izbore, verujem da će najbolji i ovog puta pobediti. Zaječar mora da dobije gradonačelnika koji će od njega da pravi uređen grad, a ne nekog ko se u Skupštini poliva vodom i pravi cirkus.

Neophodni izbori u Vojvodini♦ Kako vi gledate na poteze Bojana Pajtića, izlaženje sa spornom deklaracijom o ustavnosti i zakonitosti Vojvodine?- Smatramo da deklaracija treba da se povuče i da Vojvodina treba da ima prevremene izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja