File i Ešton u ponedeljak podnose izveštaj o Srbiji i Kosovu

Brisel

File i Ešton u ponedeljak podnose izveštaj o Srbiji i Kosovu

Politika -
Odluku o tome da li će Srbiji biti određen datum pregovora o članstvu s EU, a Kosovu o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Evropski savet doneće u junu

BRISEL - Visoki zvaničnici Evropske komisije Ketrin Ešton i Štefan File u ponedeljak će u Luksemburgu podneti ministrima spoljnih poslova Evropske unije izveštaj o sporazumu Beograda i Prištine i napretku u evropskim reformama Srbije i Kosova.

Šefovi evropskih diplomatija će "izveštaje primiti na znanje", rekli su zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, uz napomenu da bi evropski ministri možda mogli dati i neku ocenu u zaključcima zasedanja. Oni su naglasili da će odluku o tome da li će Srbiji biti određen datum pregovora o članstvu s EU, a Kosovu o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, doneti u junu Evropski savet, a to su šefovi država ili vlada evropske dvadesetsedmorice.

U petak parafirani sporazum Beograd-Priština naišao je na odobravanje svih čelnika Evropske unije, a opšti stav je bio da to "otvara put daljoj evropskoj integraciji Srbije i Kosova". Sutra bi vlasti u Beogradu i Prištini trebalo da obaveste EU da li su prihvatile sporazum o "opipljivoj i postojanoj normalizaciji međusobnih odnosa", što je, uz napredak u reformama, bio bitan uslov koji je Evropski savet u decembru postavio da bi se dalo "zeleno svetlo" za početak pregovora o članstvu sa Srbijom i sporazumu o pridruživanju s Kosovom.

Evropski zvaničnici u Briselu su napomenuli da se očekuje da sporazum Beograd-Priština opipljivije počne i da se primenjuje, da se sprovode raniji dogovori i nastavi više tehnički dijalog o drugim pitanjima, poput telekomunikacija i energetike. To bi u junu omogućilo, kako je rečeno, da vođe EU imaju "jasnu sliku" o napretku Srbije i Kosova u sprovođenju kako nužnih reformi, tako i sporazuma o uređivanju odnosa, pa bi tad usledila i odluka o početku pregovora s Beogradom i Prištinom.

Na pitanje da li bi posebni, dodatni uslovi za pokretanja pregovora o članstvu sa Srbijom koje je postavila Nemačka, mogli uticati na konačnu odluku vođa EU, izvori u Briselu su rekli da jedino mogu podsetiti na to da se takve odluke u EU donose uz saglasnost svih država članica. Oni su, međutim, primetili da je reagovanje nemačkog ministra spoljnih poslova Gida Vestervelea na sporazum Beograd-Priština bilo veoma povoljno.

Evropski komesar za proširivanje Štefan File i visoka predstavnica Ketrin Ešton će šefovima diplomatija EU sutra obrazložiti takođe izveštaj o napretku Makedonije u evropskim reformama. Makedonija takođe očekuje da počne pregovore o članstvu s EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja