Eštonova: Čast mi je da pomognem u nastavku dijaloga
Foto: Beta

Zadovoljna

Eštonova: Čast mi je da pomognem u nastavku dijaloga

Politika -
Prema njenim rečima, sada je najvažnija implementacija sporazuma. "Ja sam na raspolaganju i čast mi je da pomognem", naglasila je Ešton

LUKSEMBURG - Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izjavila je da je Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju ponudila pomoć u sprovođenju "briselskog sporazuma", ali i u nastavku razgovora Beograda Prištine, ističući da je "implementacija sada najvažnija".

"Ponudila sam da učestvujem ne samo u implementaciji, već i kako budu nastavljali svoj dijalog", rekla je Ešton na konferenciji za novinare posle sastanka šefova diplomatija članica Unije, koji su u izjavama za medije sporazum označili kao istorijski.

Prema njenim rečima, sada je najvažnija implementacija sporazuma. "Ja sam na raspolaganju i čast mi je da pomognem", naglasila je Ešton.

Ona je podržala Evropsku komisiju, koja je danas preporučila da se sa Srbijom otvore pristupni pregovori.

"EK je navela u izveštaju da je Srbija ispunila kriterijume iz decembra 2012. godine i Evropski savet sada može da pokrene neophodne procedure, kako bi u junu mogao da donese odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom", rekla je visoka predstavnica EU.

Ešton je navela da je zadovoljna što je Vlada Srbije jednoglasno usvojila sporazum koji je u petak parafiran u Briselu i što je to takođe učinjeno u Prištini.

"Implementacija je sada najvažnije. Nešto o čemu razgovaramo je već u implementaciji i nadam se da će odlučnost koju smo do sada videli postojati i kada bude trebalo primenjivati svaki od tih elemenata. Podržaću ih u tome", rekla je Ešton.

Šefica diplomatije EU je još jednom pohvalila hrabrost, liderstvo i, kako je istakla, odlučnost premijera i njihovih timova i ocenila da time "odvode svoje narode od prošlosti i vode ih u budućnost".

Visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izjavila je da je Evropska komisija istakla da je Srbija ispunila merila za pokretanja pregovora o članstvu s EU i da su šefovi diplomatija EU u Luksemburgu naglasili da veoma računaju na postupak koji će dovesti do toga da u junu vođe Unije odluče da se pokrenu pregovori s Beogradom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track