Kacin: Reforme važnije za Srbiju od datuma

Kacin: Reforme važnije za Srbiju od datuma

Politika -
Izvestilac EP za Srbiju je istakao da je manje važno da li će Srbija dobiti datum o otpočinjanju pregovora u junu ove ili martu iduće godine, već da se treba fokusirati na kvalitet reformi

BEOGRAD - Srbija treba da se posveti reformama pravosuđa, a manje da brine o dobijanju datuma za početak pregovora sa EU, rekao je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Na konferenciji "Srbija u bezbednosnim i ekonomskim izazovima evroatlantskog prostora" Kacin je kazao da će briselski sporazum Beograda i Prištine uticati i na EU koja je "izvukla pouke kada je dijalog u pitanju".

"Sporazum prevazilazi granice regiona jer smo uz taj proces i mi u EU naučili dosta o dijalogu, a koji bi mogao biti primenjen i na prostoru EU kao što je rešavanje pitanje Kipra", rekao je Kacin na skupu na Megatrend univerzitetu u Bepgradu.

On je istakao da je manje važno da li će Srbija dobiti datum o otpočinjanju pregovora u junu ove ili martu iduće godine, već da se treba fokusirati na kvalitet reformi.

"Prva poglavlja koja će biti otvorena tokom pregovora biće ona o pravosuđu i Srbija treba da radi na istinskom uspostavljanju vladavine prava", kazao je Kacin.

Kako je istakao, pregovori sa EU pružaju momenat kada treba postaviti temelje vladavine prava i nezavisnosti institucija.

"Sada je izuzetno važno razmotriti prilike za ekonomski razvoj Srbije jer se zemlja nalazi na korak od otvaranja pregovora o članstvu a ekonomska kriza ulazi u petu godinu", poručio je Kacin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track