OTOPLJAVANJE ODNOSA: Uskoro povlačenje tužbi Srbije i Hrvatske!
Foto: Tanjug

Misija: Prva zvanična poseta Aleksandra Vučića Hrvatskoj

OTOPLJAVANJE ODNOSA: Uskoro povlačenje tužbi Srbije i Hrvatske!

Politika -
U razgovoru s hrvatskim državnim vrhom Vučiću obećana podrška Zagreba na putu ka EU i skoro povlačenje tužbi za genocid

ZAGREB - Sledi era otopljavanja odnosa s Hrvatskom.Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se juče u Zagrebu s najvišim zvaničnicima Republike Hrvatske, a u razgovoru s ministarkom spoljnih poslova Vesnom Pusić došlo je do približavanja stavova dve zemlje. Hrvatska ministarka Vesna Pusić rekla je da Hrvatska podržava potpisivanje sporazuma s Prištinom i naglasila da će Hrvatska, koja uskoro postaje punopravna članica EU, pružiti podršku Srbiji na putu evropskih integracija.

- Srbija u junu treba da dobije datum za početak pregovora sa EU - rekla je Pusićeva, a na pitanje da li se govorilo i o povlačenju tužbi, odgovorila je:- Za Hrvatsku je veoma važno pitanje nestalih. To je emotivno i teško pitanje, i pošto vidimo da na tom polju postoje određeni pomaci, mislim da postoji mogućnost i da se razgovara o povlačenju tužbi. Dakle, videćemo kako napreduje rešavanje pitanja nestalih, pa ćemo verovatno doći i do razgovora o povlačenju tužbi.Vučić je po dolasku u Hrvatsku izjavio da nije neophodno da se dve zemlje vole, ali da je uveren da možemo ostvariti dobru saradnju, u interesu obe strane.- Srbija i Hrvatska ključne su zemlje regiona, a naš odnos predstavlja kičmu razvoja čitavog Balkana, i tu ne treba da bude mnogo emocija, već da na pragmatičan način unapređujemo naše odnose - izjavio je Vučić.U razgovoru s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem Vučić je poručio da dve zemlje treba da misle na budućnost, bez obzira na razlike u tumačenju prošlosti, a hrvatski predsednik je preneo da će Srbija imati svu pomoć Hrvatske na putu ka EU. Potpredsednik srpske vlade zahvalio je na podršci Hrvatske evropskom putu Srbije i rekao da su juče otvorena mnoga pitanja i da će uskoro biti formirani ekspertski timovi, koji će razgovarati o konkretizaciji naših planova.

U Zagrebu prvi put od Maksimira 1990.Aleksandar Vučić potvrdio je za Kurir da je poslednji put u Zagrebu bio maja davne 1990, na utakmici između Crvene zvezde i Dinama. Kako ističe, od tada je samo nekoliko puta prošao kroz prestonicu Hrvatske, ali bez zadržavanja. Vučić je u nedelju uveče odveo novinare na večeru, koju je sam platio, u restoran u blizini stadiona Maksimir u koji je redovno odlazio dok je posećivao utakmice u Zagrebu.

Različito vidimo "Oluju"Vučić je kazao da postoje značajne razlike između Hrvatske i Srbije u viđenju prošlosti, ali da one ne smeju biti smetnja za budućnost. On je to rekao odgovarajući na zahtev novinara da prokomentariše izjavu predsednika Tomislava Nikolića da je akcija "Oluja" bila genocidna.- Uveren sam da gospođa Pusić i ja, kao i svi hrvatski i srpski državnici, ne vidimo na isti način akciju "Oluja". No, ne mislim da to treba da bude prepreka našem razmišljanju o budućnosti. Prošlo je 18 godina, deca su postala punoletna i budućnost je mnogo važnija od prošlosti - naglasio je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track