Sastanak Nikolić - Josipović 30. juna u Zagrebu?

Vesna Pusić

Sastanak Nikolić - Josipović 30. juna u Zagrebu?

Politika -
Predsednici Srbije i Hrvatske najverovatnije će se prvi put sresti 30. juna u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u EU, rekla Vesna Pusić

ZAGREB - Predsednici Srbije i Hrvatske Tomislav Nikolić i Ivo Josipović najverovatnije će se prvi put sresti 30. juna u Zagrebu na proslavi ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, izjavila je večeras Prva potpredsednica Vlade Hrvatske i šefica diplomatije Vesna Pusić, i dodala da postoji mogućnost da se oni prethodno sretnu i na nekom regionalnom skupu.

Potpredsednica vlade je za Hrvatsku radioteleviziju rekla da današnja poseta prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu nije priprema za susret dvojice predsednika, već "sastavni deo nove faze u puno sadržajnijim i boljim odnosima dve države".

Pusić je ocenila da je Vučićeva poseta bila "vrlo kvalitetna" i ponovila da je jedna od tema bilo i rešavanje pitanja nestalih što je "preduslov za otvaranje drugih tema". "Kada se napravi bitan pomak na toj temi koja je ključna i nezaobilazna, napravićemo ozbiljan pomak, a potom smo spremni da stavimo na dnevni red pitanje tužbi", odgovorila je Pusić na pitanje hoće li uslediti razgovori o povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Ona je ponovila da je Hrvatska od Srbije dobila informacije na osnovu kojih je nedavno pronađena masovna grobnica u Sotinu kod Vukovara. "Vučić je spomenuo još tri lokacije za koje bi do kraja maja trebalo da dobijemo potrebne informacije", rekla je Vesna Pusić. Prvi potrpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić boravio je danas u službenoj poseti Hrvatskoj tokom koje je razgovarao s hrvatskim državnim vrhom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track