PUKOTINA: Beograd kreće u primenu sporazuma, ako ne bude dogovora sa Srbima
Foto: Preentscreen

PUKOTINA: Beograd kreće u primenu sporazuma, ako ne bude dogovora sa Srbima

Politika -
Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun negirao je spekulacije da će predsednici četiri opštine sa severa biti smenjenji ako ne prihvate sporazum

BEOGRAD - Beograd poštuje rokove koji su u duhu parafiranog sporazuma iz Brisela, rekao je šef tima Vlade Srbije za primenu sporazuma Veljko Odalović, a predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorava da je opasna "pukotina" koja sada postoji između Srba sa severa pokrajine i Beograda.

Beograd poštuje rokove koji su u duhu parafiranog sporazuma iz Brisela, ali ne insistira kao Priština na brzini, već na održivosti primene dogovorenih rešenja, rekao je Odalović.

Odalović je naveo da su i sada ključne dve stvari - formiranje Zajednice srpskih opština i njene nadležnosti.

"Jedan od predloga koji je dat je da se formira prvo jedan privremeni organ, sastavljen od predstavnika Srba četiri opštine sa severa, i da se krene u implementaciju, to je predlog koji su dali i Priština i predstavnik EU", rekao je on.

Odalović ističe da je plan da se krajem godine sprovedu izbori za lokalne zajednice i tada formira Zajednica srpskih opština.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da je "pukotina" koja sada postoji, posebno između Srba sa severa i Beograda, veoma opasna, ne samo po interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, već i po položaj i budućnost države.

"Ako ta "pukotina" ne bude što pre prevaziđena, ako ne bude dogovora, Beograd će morati da krene u primenu bar dela dogovora, pa da se postepeno dogovaramo sa Srbima", rekao je Drecun.

Negirajući spekulacije da će predsednici četiri opštine sa severa biti smenjenji ako ne prihvate sporazum, Drecun na konkretnim primerima diploma i državljanstava tumači prednosti dogovora sa Prištinom.

"Što se diploma tiče na njima će stajati natpis Zajednica srpskih opština, ali Republici Srbiji niko ne brani i to će se činiti da izdaje diplome, na kojima će biti grb Republike Srbije i pisati Republika Srbija", kaže Drecun.

Prema njegovim rečima, time se postiže jedno praktično rešenje da diplome budu upotrebljive i na Kosmetu, posebno na onom delu koji kontroliše Priština, i da budu van Kosmeta svuda upotrebljive, posebno u centralnoj Srbiji.

Što se tiče državljanstva, svi oni koji žive na Kosovu i Metohiji su državljani Srbije i svi imaju pravo na putne isprave, kaže Drecun i dodaje da će Srbi učestvovati na izborima za poslanike Skupštine Srbije, kao i do sada da imaju svoje poslanike, da biraju predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja