NE VALJA IM: Tači želi da promeni briselski sporazum!
Foto: Beta

Albanci koče implementaciju dogovora

NE VALJA IM: Tači želi da promeni briselski sporazum!

Politika -
Nečitko U Prištini i Briselu hoće da prilikom implementacije uvedu nešto što nije dogovoreno, rekao Vučić. Smeta im izbor komandira policije, kao i ekonomske nadležnosti

BEOGRAD - Vlada će u narednim danima na dva koloseka gurati borbu za briselski sporazum. S jedne strane, treba da ubedi Srbe sa severa Kosova da ga prihvate, a s druge strane da odgovori Prištinu i EU od ideje da u sporazum ubacuju ono što nije dogovoreno i što je samim tim neprihvatljivo za Srbiju.Pogažena rečPotpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je juče da će implementacija dogovora biti teška.- Ima u tom sporazumu i dobrih stvari koje ćemo jednog dana koristiti, kao što danas koristimo Dejtonski sporazum. Oni to znaju i zato ne žele da se duh i reči sporazuma implementiraju, već bi pokušali nekim širim tumačenjem u implementaciju da ubace nešto što nije dogovoreno - rekao je Vučić.Šef srpskog tima za implementaciju sporazuma Veljko Odalović rekao je da je sporazumom predviđeno formiranje Zajednice srpskih opština u punom kapacitetu, ali da Priština insistira na parcijalnom sprovođenju ove tačke sporazuma.- Prema njihovom planu, prvo bi trebalo da bude rešeno pitanje policije i sudstva, pa da se onda krene u realizaciju ostalih nadležnosti. Mi na to ne pristajemo jer sporazum jasno definiše formiranje zajednice opština u punom kapacitetu - objašnjava Odalović.Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun takođe objašnjava da je formiranje Zajednice srpskih opština u punom kapacitetu i s izvršnim nadležnostima najveći problem za Prištinu.Parcijalna primena- Oni pokušavaju da izdejstvuju da Zajednica srpskih opština zaživi samo na severu Kosova, a ne na celoj teritoriji, kako je predviđeno sporazumom. Pored toga, jasno je da im neke od izvršnih nadležnosti koje Zajednica treba da ima uopšte ne odgovaraju, pa se zato trude da one budu uvođene parcijalno, a ne da ta Zajednica zaživi u punom kapacitetu, kako je sporazumom predviđeno - kaže Drecun. On pojašnjava da im je veliki problem izbor komandira policije, ali i ekonomske nadležnosti.

Žele da sve ostane na papiru- Jednostavno rečeno, Priština pokušava da prilikom implementacije sporazuma, na terenu, nadležnosti svede na nešto što suštinski nije ništa i što nije predviđeno sporazumom - kaže Drecun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track