Briselski sporazum: Počeo sastanak timova Beograda i Prištine

Evropska komisija

Briselski sporazum: Počeo sastanak timova Beograda i Prištine

Politika -
Beogradski tim će, kao i prošlog puta predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a prištinski zamenik premijera Hajredin Kuči

BRISEL - Sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine za primenu briselskog sporazuma počeo je danas u Briselu oko 14 sati.

Ovo je njihov drugi sastanak otkako su predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači parafirali sporazum 19. marta.Beogradski tim, kao i prošlog puta predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, a prištinsku zamenik premijera Hajredin Kuči. Ni članovi beogradskog ni prištinskog tima nisu davali izjave pre početka sastanka.Evropsku komisiju u razgovorima predstavlja direktor za proširenje Fernando Đentilini. Prva runda razgovora timova za implementaciju je održana pre dve nedelje, bez dogovora.

Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prištinska strana tom prilikom pokušala da nametne rešenja koja nisu deo sporazuma, kao i da će Beograd strogo voditi računa da se primeni samo ono što je predvidjeno u parafiranom dokumentu. Kako saznaje dopisnik Tanjuga iz Brisela, oba tima povratne karte rezervisali su za četvrtak, tako da se očekuje da će ova runda razgovora implementacionih timova možda rezultirati i nekim dogovorom.Prva runda razgovora timova za implementaciju je pre dve nedelje završena bez dogovora o planu primene sporazuma koga su 19. aprila u Briselu parafirali potpredsednik vlade Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači.Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prištinska strana tom prilikom pokušala da nametne rešenja koja nisu deo sporazuma, kao i da će Beograd strogo voditi računa da se primeni samo ono što je predvidjeno u parafiranom dokumentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track