Božović: Srbi na Kosovu nemaju prave informacije

Božović: Srbi na Kosovu nemaju prave informacije

Politika -
Briselski sporazum je, podsetio je, usvojila jednoglasno Vlada Srbije, a potom i Skupština ogromnom većinom, pa više nema prostora da se bilo kome popušta - ni predstavnicima Srba sa severa niti sa juga Kosova

BEOGRAD - Državni sekretar u MUP-u i funkcioner naprednjaka Vladimir Božović istakao je danas da činjenica da vlast želi da razgovara sa Srbima sa severa Kosova i najavljeni odlazak prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića na Kosovo potvrđuju da državni vrh ništa ne želi da postigne na silu.

Po rečima Božovića, Srbi na Kosovu ne raspolažu podacima i informacijama.

Briselski sporazum je, podsetio je, usvojila jednoglasno Vlada Srbije, a potom i Skupština ogromnom većinom, pa više nema prostora da se bilo kome popušta - ni predstavnicima Srba sa severa niti sa juga Kosova.

"Ako imate većinski dominantan sastav u većinskom sistemu koji se zove demokratija, i ako se sigurno mnogima, pa ni premijeru Ivici Dačiću, ni potpredsedniku Aleksandru Vučiću, ne sviđa taj sporazum, mora se sagledati realnost prema celini problema", rekao je on.

"Ovde se ne radi ni o kakvom danu D niti o nekom kraju ili početku.. U konačnosti, ovo i ovakvo ponašanje i događaji koji će uslediti značiće i vrstu problema samim kosovskim Albancima. Ne gradi se evropska budućnost i vrednost paleći srpske manastire i srpska groblja. Nisu to samo srpska groblja, već pravoslavna hrišćanska, univerzalna...", rekao je.

Božović je ukazao da je reč o "dugom postupku" i da razgovori o položaju SPC-a tek predstoje.

"To je velika tema u kojoj će Crkva koristiti svoje pravo i mogućnost da izloži svoj pogled na stvari na Kosovu koje je za Srbiju deo države, a za Albance nezavisna država", precizirao je Božović.

On je podsetio i da Sveta stolica nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost i da on zato smatra da će hrišćanska crkva moći da pomogne u rešavanju problema SPC na Kosovu.

"Ti problemi su ogromni i nisu u pitanju samo statusi sveštenstva, monaštva, već i sloboda kretanja", kazao je Božović.

Božović je dodao da su "na sreću prošla vremena kada su se stavovi Predsedništva nosili srpskom patrijarhu da ih on samo pročita".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track