Nikolić: Nema povlačenja pred kriminalom

Nikolić: Nema povlačenja pred kriminalom

Politika -
Predsednik Srbije je istakao da se neće stati ni pred jednom preprekom, "makar od toga zavisila i vlada"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je, govoreći o borbi protiv kriminala, da ova vlast pažljivije postupa i u toj borbi, jer su je optuživali da hoće da se upusti u političke obračune.

"Nećemo stati ni pred jednom preprekom, makar od toga zavisila i vlada", rekao je Nikolić i dodao:

"Kad se suočite sa mnogo kriminala, to je kao da otvorite kutiju, mnoge stvari iskoče pred vas".

Nikolić je napomenuo da su u prethodnih godinu dana Vlada Srbije i on morali da ruše stereotipe i uvrežena mišljenja koja su postojala o Srbiji.

"Mislim da smo brzo uspeli da otvorimo vrata na koja niko ranije nije kucao, uspeli smo da dokažemo da Srbija može bolje", rekao je predsednik Nikolić.

On je rekao da je u proteklom periodu razgovarano sa ljudima na različitim stranama sveta, do kojih neki nisu gledali dobro na Srbiju.

"Danas smo pred novim izazovima, pred novim konceptom - kako vlada treba da vlada i kako ja treba da se ponašam, takvi dogovori nas čekaju do kraja meseca", istakao je Nikolić.

Kao nove izazove predsednik Srbije je naveo ekonomiju, zapošljavanje.

"To dugujemo građanima jer oni više ne mogu da čekaju i to ćemo morati da ostvarimo", kaže Nikolić.

Predsednik Srbije izjavio je da su razgovori pregovaračkih timova Beograda i Prištine u Briselu danas prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi sporazum o normalizaciji odnosa.

"Danas nismo dogovorili implementaciju, jer Albanci tvrde da nije dobar sporazum. Danas su razgovori prekinuti, jer nije ostvaren albanski plan da se potpuno zaboravi taj sporazum", rekao je Nikolić.

On je rekao da nikad neće moći da prizna nezavisnost Kosova i da će se "dok god postoji i jedan prijatelj u svetu, da će mu se obraćati". Nikolić je rekao i da Srbi moraju međusobno da se dogovore o primeni sporazuma, kao i da Srbi s KiM nisu ostavljeni na cedilu i da nisu prepušteni sami sebi.

Nikolić je izjavio da je Srbija učinila sve da dobije datum za početak pregovora s Evropskom unijom, ali da će zbog insistiranja Albanaca da se sporazum Beograda i Prištine tumači na njihov način videti da li će izgubiti priliku za dobijanje datuma.

Predsednik Srbije je istakao da je vreme i da se ljudi koji vode EU "uozbilje" i da kažu otvoreno šta žale.

"Ako je Srbija istakla svoje političare najvišeg ranga, vreme je da se i EU ne krije iza svojih činovnika. Neka i ona kaže šta želi. Srbija je učinila sve, sa punom verom i željom", naveo je Nikolić.

On je rekao da je Srbija spremna da nađe rešenje za kosovski problem sve dok traju razgovori s predstavnicima Prištne, ali da ne može da vodi te razgovore ako sagovornici kažu da je Kosovo nezavisna država koja se prostire sve do Srbije.

Predsednik Srbije rekao je da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o mogućnosti uključenja UN i Saveta bezbednosti u rešavanje pitanja Kosova i Metohije.

"Sa EU nema šta da se razgovara o statusu Kosova i Metohije", istakao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je Putinu objasnio da Srbija ne razgovara u Briselu o statusu Kosova i Metohije, već samo o tome kako da se tamo uredi život.

"Videćemo da li će Rusija sa velikim partnerima uspeti da izdejstvuje da se uključe Ujedinjene nacije", rekao je Nikolić.

On je izjavio i da Beograd ne bi mogao da ostane nem pred eventualnim pokušajem da se na Kosovu i Metohiji nad Srbima ponovi nasilje iz 2004. godine, ali da je veliko pitanje da li bi Srbija mogla da se umeša snagom koju ima i kojom bi želela.

"Srbija kao država je vojnički jača od onoga što Albanci i NATO poseduju na KiM, i ne postavljam pitanje da li možemo da odbranimo Srbe od nekog novog pogroma, već se postavlja pitanja da li bi tog časa Srbija ušla u rat sa NATO i da li je dovoljno moćna da bi mogla da ga preživi - nije i ne bi ga preživela", rekao je Nikolić.

Nikolić je izjavio da, naša deca treba da rastu bez utiska rata, bombi i aviona, i zato Srbija više nikada ne sme da dođe u situaciju da je neko bombarduje.

http://www.youtube.com/watch?v=femw8xsfGys

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track