Najnovije vesti

Grubješić:Verujem da je Srbija najbliža dobijanju datuma
Foto: Fonet

Članstvo u EU

Grubješić:Verujem da je Srbija najbliža dobijanju datuma

Politika
Učinili smo sve da taj datum postane izvestan krajem juna. Nijedna zemlja neće moći da nađe izgovor i kaže da Srbiji ne treba dodeliti datum za otpočinjanje pregovora, navodi Grubješić

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije za evrointegracije Suzana Grubješić izjavila je da veruje da je Srbija u ovom trenutku najbliža dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.

"Učinili smo sve da taj datum postane izvestan krajem juna. Nijedna zemlja neće moći da nađe izgovor i kaže da Srbiji ne treba dodeliti datum za otpočinjanje pregovora. Međutim, nije poenta u tom datumu, poenta je u pregovorima u tom procesu, tokom koga su se sve zemlje menjale na bolje", naglasila je Grubješić.

Upitana da li situaciju u Srbiji komlikuje to što razgovori timova za implementaciju sporazuma nisu završeni dogovorom, Grubješić je kazala da je sigurna da će dogovor biti postignut u narednih sedam do deset dana, jer niko ne može da dozvoli da sporazum sada propadne.

"S punim pravom mi očekujemo da se plan implementacije napravi u duhu sporazuma, da se ne menja sada i zbog toga su razgovori prekinuti", kazala je Grubješić.

Govoreći o nerazumevanju Srba sa severa Kosova i Vlade Srbije oko sporazuma, ona je naglasila da se ne sme dozvoliti da postoji nerazumavanje sa delom naroda koji živi na severu Kosova.

"Sve razumem, da su protiv sporazuma, da nije lako da prihvate predloge, ali i oni treba da razumeju šta ovim sporazumom dobijaju, a to je više sigurnosti i bezbednosti", rekla je ona.

 

Grubješić je naglasila da je najavljena poseta prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića severu Kosova samo jedna u nizu i da se sa Srbima na Kosovu stalno mora razgovarati.

Ona je povodom Dana Evrope ukazala da je malo ostalo od one unije kakvu je zamišljao francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman, kada je doneo istorijsku deklaraciju, jer se EU suočava sa najvećom krizom od kada je postala, ali da se i dalje vidi njena unutrašnja snagu i snaga najmoćnijih zemalja članica.

Ona je podsetila da je od šest zemalja, danas EU došla do skoro 28 zemalja jer u junu Hrvatska ulazi u EU.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...