Najnovije vesti

Dežer: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo

Šef delegacije EU

Dežer: Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo

Politika
Ne želimo da vidimo da Srbija postane članica EU sa nerešenim problemom sa komšijamazato želimo da problem bude rešen pre ulaska, kazao je šef delegacije EU u Srbiji

BEOGRAD - Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer rekao je da se ne može dopustiti da Srbija u EU unese nerešen konflikt, ali da niko od nje ne traži da prizna nezavisnost Kosova, već da normalizuje odnose.

Dežer je izrazio nadu da će nedavno postignuti briselski sporazum Beograda i Prištine biti primenjen, jer će se tako na duži rok izbeći tenzije i konflikti i građanima omogućiti da žive u stabilnom i sigurnom okruženju.

"Ne želimo da vidimo da Srbija postane članica EU sa nerešenim problemom sa komšijama, zato insistiramo da obe strane diskutuju o problemima i pronađu održivo rešenje koje će olakšati život građana u Srbiji i na Kosovu. Ne želimo da unosimo konflikt u EU i zato želimo da problem bude rešen pre ulaska", rekao je Dežer u razgovoru sa učenicima srednjih škola, koji je organizovan u okviru obeležavanju Dana Evrope.

Dežer je konstatvao da na Zapadnom Balkanu ima mnogi istorijskih i bilateralnih problema među državama regiona, čak i između Slovenije i Hrvatske, ali ti problemi, kako je istakao, postaju manje relevantni ulaskom u EU jer nestaju granice koje bi trebalo preći.

Među pitanjima koja su srednjoškolci na tribini "Razgovarajmo o Evropi" postavili Dežeru bilo je i pitanje da li je jedini način da Srbija uđe u EU da prizna nezavisnost Kosova.

Dežer je, u odgovoru na to pitanje, podsetio da je proces dijaloga Beograda i Prištine vođen na statusno neutralan način i da niko nije potegao pitanje priznanja jer u EU postoje različiti pogledi na to pitanje, odnosno i države koje ne priznaju nezavisno Kosovo.

"Ne tražimo da Srbija prizna Kosovo, ovo je pitanje koje ne dotičemo u diskusijama, ali želimo da Beograd i Priština nađu način da normalizuju odnose i građanima ponude rešenja, institucije koje funkcionišu, pravosuđe koje funkcioniše, mogućnost da trguju", rekao je Dežer.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...