Dveri deklaracijom protiv vojvođanskog separatizma

Skupština Vojvodine

Dveri deklaracijom protiv vojvođanskog separatizma

Politika -
Tim predlogom pokret se izričito zalaže protiv deklaracije o Vojvodini, jer "smatra da je separatistička i da se tim dokumentom vrši istorijska manipulacija građanima Vojvodine"

NOVI SAD - Članovi rukovodstva pokreta "Dveri" predali su danas predsedniku Skupštine Vojvodine Ištvanu Pastoru Predlog deklaracije protiv separatizma u Vojvodini.

Taj dokument predat je uoči sednice pokrajinskog parlamenta na čijem je dnevnom redu Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koji je podnela pokrajinska vlada.

Član rukovodstva "Dveri" Ivan Kostić rekao je novinarima da se tim predlogom "Dveri" izričito zalažu protiv deklaracije o Vojvodini, jer "smatra da je separatistička i da se tim dokumentom vrši istorijska manipulacija građanima Vojvodine", jer se, kako je rekao, 1918. godine nije Vojvodina priključila Srbiji, nego Bačka, Srem, Banat i Baranja.Jedini način da se reši problem separatizma u Vojvodini je, kako je rekao Kostić, da se ukine "nepotrebna i politički štetna autonomija Vojvodine".

Član rukovodstva "Dveri" Marko Teslić napomenuo je da je Predlog deklaracije koju su podnele "Dveri" jedini odgovarajući odgovor na "separatističku deklaraciju" koju je podnela Vlada Vojvodine.U deklaraciji koju su "Dveri" podnele, zatraženo je od svih nivoa vlasti u Srbiji i nadležnih državnih organa da se u skladu sa Ustavom i zakonom jasno odrede prema "pojavama separatističkog delovanja na severu Srbije i svim vrstama zloupotreba, krivotvorenja i krivičnih dela koje ono nosi".

"Dveri" smatraju da je potrebno što pre otvoriti široku javnu raspravu o svrsishodnosti postojanja Autonomne pokrajine Vojvodine, jer, kako su istakli u svom predlogu deklaracije, ona je izgubila svaki smisao postojanja i njeno bitisanje nanosi nenadoknadivu štetu građanima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track