Irska i Slovačka podržavaju Srbiju na putu u EU

Irska i Slovačka podržavaju Srbiju na putu u EU

Politika -
Irska podržava Srbiju i sve korake koje je Vlada Srbije preduzela na putu ka EU, rekla je ministarka spoljnih poslova Irske Lusinda Krejton

DABLIN - Pomoćnica ministra spoljnih poslova Srbije Ljubica Vasić razgovarala je danas na marginama konferencije o Zapadnom Balkanu u Dablinu sa ministrima spoljnih poslova Irske i Slovačke koji su poručili da podržavaju Srbiju na putu ka EU, kao i da zvanična Bratislava ne planira da prizna Kosovo.

Irska podržava Srbiju i sve korake koje je Vlada Srbije preduzela na putu ka EU a posebno političku hrabrost u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, poručila je ministarka spoljnih poslova Irske Lusinda Krejton tokom razgovora sa Ljubicom Vasić.

Krejton je navela da će Irska u razgovorima sa Nemačkom nastojati da pruži podršku Srbiji i poručila da Srbija do juna mora da pokaže jasnu volju za primenu briselskog sporazuma. Irska ministarka je naglasila da niko ne očekuje potpunu implementaciju tog sporazuma, jer realno to nije moguće, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak poručio je tokom razgovora sa pomoćnicom srpskog ministra da Slovačka takođe podržava Srbiju i da za nju priznanje Kosova nije na dnevnom redu jer nema podršku ni u vladi ni u parlamentu ni u nevladinim organizacijama. On je ocenio je da je Srbija uradila sve što je trebalo, demantujući da je usvajanje plana o primeni briselskog sporazuma početak trke da pet evropskih zemalja koje to nisu učinile, priznaju nezavisnost Kosova i Metohije, navedeno je u saopštenju.

Ljubica Vasić boravi u zvaničnoj poseti Dablinu gde učestvuje na međunarodnoj dvodnevnoj konferenciji "Deset godina nakon Soluna: procena perspektive EU i izazovi na Zapadnom Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track