Mrkić: Britanija podržava napredak Srbije ka EU
Foto: Fonet

Sutra sa Vilijamom Hejgom

Mrkić: Britanija podržava napredak Srbije ka EU

Politika -
Britanija je prema nama vrlo raspoložena i podržava to da uđemo u EU, čak se ističe u toj podršci, kazao ministar spoljnih poslova

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je povodom sutrašnje posete šefa britanske diplomatije Beogradu, da će s Vilijamom Hejgom, s kojim je pre dva dana razgovarao u Briselu, razmeniti najsvežije informacije, ističući da Britanija podržava napredak Srbije ka EU.

Mrkić je podsetio da je s britanskim ministrom, kao i s više drugih šefova diplomatija zemalja EU, razgovarao pre dva dana na radnoj večeri kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton u Briselu. "Britanija je prema nama vrlo raspoložena i podržava to da uđemo u EU, čak se ističe u toj podršci", kazao je ministar Mrkić Tanjugu.

Pored Britanije, za Srbiju su se, prema njegovim rečima, tom prilikom posebno založile i Mađarska i Rumunija, a i Nemačka je izrazila pozitivan stav.

Posle sastanka s Mrkićem, Hejg će sutra razgovarati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem o evropskim integracijama Srbije i primeni briselskog sporazuma.

Uoči posete Beogradu, šef Forin ofisa je pozdravio napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i založio se za efikasnu primenu briselskog sporazuma. "Samo istinski napredak na terenu biće garancija za nastavak napredovanja prema budućnosti članstva u Evropskoj uniji, kao i sigurnosti i stabilnosti za građane i Srbije i Kosova", poručio je Hejg.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track