Vučić: Datumu se nadam za Vidovan

28. jun

Vučić: Datumu se nadam za Vidovan

Politika -
Ukoliko Srbija u junu ne dobije datum, to bila veoma teška vest za Srbiju i poraz svih nas, kaže vicepremijer

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će Srbija 28. juna dobiti datum za početak pregovora s Evropskom unijom.

"Imamo mnogo pozitivnih signala. Verujem da ćemo dobiti datum zato što smo za deset meseci uložili veći napor i više truda nego prethodne vlade u poslednjoj deceniji", rekao je Vučić.

On je rekao da bi, ukoliko Srbija u junu ne dobije datum, to bila "veoma teška vest za Srbiju", "poraz svih nas" i Vlada bi morala dobro da razmisli šta da se radi, istakavši da ga, ni kao člana Vlade ni kao lidera SNS, ne bi zadovoljila varijanta takozvanog uslovnog datuma.

"Mislim da smo zaslužili datum bez ikakvog uslovljavanja. Ljudi koji o tome odlučuju u Evropi znaju da u Srbiji imaju pouzdanog partnera koji ispunjava obaveze. Ali, i partnera koji voli i poštuje svoju zemlju i narod. Ako budu doneli drugačiju odluku, ne znam kako bi to mogli da obrazlože našem narodu", izjavio je Vučić.

Na pitanje da li je Beograd dobio čvrste garancije da će Srbi na Kosovu i Metohiji imati srpsko državljanstvo i lične karte, ili se "oslanja samo na poruku Eštonove da je implementacija statusno neutralna", Vučić je odgovorio da "izjava o statusnoj neutralnost jasno znači da ne možete nekoga terati da bude državljanin nečega što ne želi da bude ili da ima dokumenta koja ne želi da ima".

"To je više nego jasno. Tako stvari posmatra Vlada Srbije i uveren sam da će ti argumenti biti prihvaćeni", istakao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, Vučić je kazao da Srbija nije pred bankrotom, ali da bismo bili u situaciji u kojoj je bila Grčka ukoliko bi fiskalni deficit išao na 12 odsto, uz ovakvo povećanje javnog duga.On je rekao da "nema nikakav problem sa tim" da se, kao što predlaže potpredsednik vlade i ministar rada Jovan Krkobabić, umesto penzija zamrznu plate funkcionerima i da, što se njega tiče, plate funkcionerima mogu i da se smanje.

"Ali, to su samo lepe izjave. Ne mislim da penzionerima treba smanjivati penzije i niko to nije tražio. To je ta vrsta zloupotrebe u kojima pojedini hoće da se predstave kao jedini zaštitnici penzionera", rekao je Vučić.Govoreći o mogućnosti rekonstrukcije Vlade posle Vidovdana, Vučić je rekao da će biti analiziran rad svih i doneta odluka kako dalje i da oni "koji imaju slaba prolazna vremena neće više sedeti u Vladi".

"I ne samo oni, nego i direktori javnih preduzeća koji su loše radili i koji raspolažu neuporedivo većim novcem i ne manjom odgovornošću od mnogih ministara", dodao je Vučić.On je potvrdio da i među ministrima SNS ima onih koji su mogli bolje da rade.

Vučić je rekao i da "partijska knjižica i pozicija nikoga neće zaštititi", uključujući i funkcionere SNS, kad je reč o borbi protiv korupcije, odnosno otvorenim aferama poput "Galenike" i "Razvojne banke". "Uvek će se poštovati zakon i biće nulta tolerancija prema korupciji", istakao je prvi potpredesdnik Vlade.

"Naš posao je da uradimo nešto za Srbiju, a ne za naše političke stranke. U skladu sa tim, uvek sam spreman da prihvatam i teža rešenja i manje popularna, ukoliko mislim da su bolja za zemlju. Ovo naše zapaljenje pluća neće izlečiti slatki sirup, već gorka pilula. Spreman sam na teže poteze, a uvek može da se maše lepim izjavama", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track