EKSKLUZIVNO FRENKI: Igrao sam tenis i pravio ikone!
Foto: Marina Lopičić

Franko Simatović za Kurir o zatvorskim danima u Hagu

EKSKLUZIVNO FRENKI: Igrao sam tenis i pravio ikone!

Politika -
Tokom deset godina provedenih u pritvoru Haškog tribunala bavio sam se sportom i napravio dva klasična vizantijska mozaika

BEOGRAD - Slobodan.Franko Simatović Frenki, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije DB, koji je oslobođen krivice po svim tačkama optužnice Haškog tribunala, juče je stigao u Beograd, a u ekskluzivnom intervjuu za Kurir govori o zatvorskim danima o Sheveningenu, odnosu države prema srpskim optuženicima u Hagu i ličnim planovima. Ovo je prvi intervju ikada koji je Simatović, nekada najmoćniji obaveštajac u Srbiji, dao medijima. - Dobro se osećam, isto kao pre odlaska u Hag. Drago mi je što sam dokazao nevinost - rekao je Simatović neposredno po dolasku iz Haga.Šta oslobađajuća presuda znači za vas i državu Srbiju?- Veoma sam zadovoljan odlukom sudskog veća. Odbrana je dokazala moju nevinost. Zadovoljan sam podrškom koju sam dobio od aktuelne vlade i zahvaljujem predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću. Država je u poslednjih godinu dana posvetila izuzetnu pažnju našoj odbrani.Imali ste, dakle, podršku države?- Zahvaljujem premijeru Dačiću, koji je u vreme prethodne vlade, kad je bio ministar policije, pokazao odlučnost i doneo pravednu odluku da se ispoštuju moja ustavna prava i potpisao garanciju da se vratim kući na privremenu slobodu. S obzirom na presudu, vidi se da nije pogrešio.Čime ćete se sada baviti?- Posvetiću se porodici i unucima i praviću ikone.Kako ste provodili vreme u Sheveningenu? Šta vam je najteže palo? - Bavio sam se sportom. Igrao sam tenis i bavio se pravljenjem ikona. Tokom proteklih deset godina provedenih u pritvoru napravio sam dva klasična vizantijska mozaika.

Danilović čekao Jovicu i Frenkija!Stanišić i Simatović juče su na aerodromu „Nikola Tesla“ izbegli brojne novinarske ekipe. Posebno je, međutim, zanimljivo što su dvojicu oslobođenih čekali prijatelji, među kojima i predsednik KK Partizan Predrag Saša Danilović. Kada su čuli da su Simatović i Stanišić već otišli svako svojoj kući i da se neće obraćati novinarima, i oni su se razišli. Zabunu na aerodromu u jednom momentu izazvala su dva „audija“, za koje se mislilo da su poslati po Stanišića i Simatovića. Ispostavilo se da vozila čekaju vlasnika Pinka Željka Mitrovića, koji je bio zbunjen „dočekom“.

Korektno sa svimaS kim ste se najviše družili u Sheveningenu?- Sa svima sam bio u korektnim odnosima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track