Selaković i Vulin na Kosovu: Srbija ne napušta svoj narod!
Foto: TANJUG

Selaković i Vulin na Kosovu: Srbija ne napušta svoj narod!

Politika -
Srbi sa Kosova i Metohije treba da budu svesni da u državi Srbiji imaju jedinog iskrenog i pravog saveznika i da u koordinaciji sa državom treba da preduzimaju svaki budući korak

KOSOVSKA MITROVICA, GRAČANICA - Ministar pravde Nikola Selaković i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin istakli su danas u Gračanici da očekuju da će međunarodna zajednica obezbediti poštovanje briselskog sporazuma, a zaposleni u srpskom pravosuđu preneli su im zabrinutost da će sve ubuduće dešavati "u okviru ustava i zakona Kosova".

"Srbija ne napušta svoj narod u Pokrajini, niti Kosovo i Metohiju", poručili su Selaković i Vulin koji su prvog dana posete južnoj srpskoj pokrajini, radnike srpskog pravosuđa informisali o toku pregovora u Briselu. Selaković je u Gračanici istakao da Srbi sa Kosova i Metohije treba da budu svesni da u državi Srbiji imaju jedinog iskrenog i pravog saveznika i da u koordinaciji sa državom treba da preduzimaju svaki budući korak.

Komentarišući što na Kosovu pravosudni sistem funkcioniše, kako je rečeno, po sistemu "kadija te tuži, kadija ti sudi", Selaković je rekao da je to razlog pregovora i pokušaja traženja dobrog rešenja. Eventualnom integracijom Srba u takve institucije u sudove i tužilastva stvaraju se uslovi da takva loša izreka ne bude primenjivana na njih i da se stvori osnov i garancija za njihov opstanak i za ostanak ovde, rekao je Selaković. Ministar je najavio je da bi sledeće nedelje trebalo da počne sa radom radna grupa predviđena planom za implementaciju briselskog sporazuma koja će raditi na prilagođavanju zakonskih okvira, a koji bi trebalo da pruže jasne garancije za Srbe na Kosovu.

U izjavi Tanjugu, Selaković je precizirao da je u perspektivi mnogo veći broj promena koje zahtevaju od Prištine, nego što se to zahteva od Beograda. "Naša strana je dostavila spisak zakona, na njima je da to razmotre, a onda zajedno da radimo na tome, jer ono što je u interesu i državi Srbiji i srpskom narodu koji živi ovde, jeste da se stvore jake, jasne i čvrste garancije za sve Srbe", rekao je Selaković. On je naglasio da je važno da Srbi, bilo da se radi o zemljoradniku iz Leposavića ili sudiji iz Kosovske MItrovice, imaju čvrstu i jasnu garanciju da ne postoji nikakav institucionalni pritisak ni na jednog pojedinca ili zajednicu, da se komeša, ili razmišlja da li uopšte odavde treba da ode.

"Ne, nijedan Srbin ne treba odavde da ode, a Srbija je danas ovde - u predstavnicima ovog i drugih ministarstava i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, da ohrabri naš narod i da kaže samo zajedno radeći, samo zajedno dogovarajući se, možemo da uradimo maksimalno za nas," rekao je ministar pravde. Selaković je pre razgovora sa radnicima srpskog pravosuđa u Gračanici, zajedno sa Vulinom, razgovarao sa sudijama, tužiocima u Ranilugu i Kosovskoj Mitrovici, gde je poručio da samo zajedničkim delovanjem mogu biti ostvareni svi važni ciljevi i da država mora da pomogne na svaki mogući način da se obezbedi maksimalna zaštita i ostvarivanje prava Srba na KiM.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vulin izjavio je u Gračanici da se nada da će međunarodna zajednica biti u stanju da obezbedi poštovanje briselskog sporazuma i pozvao Srbe sa Kosova na jedinstvo. "Jasno je da će mnogi u Prištini pokušavati da sporazum umanje, sruše. Imamo iskustvo da je ono što dobijemo na papiru maksimum, a da u životu dobijamo minimum, to svakako mora da se promeni"", rekao je Vulin. On je kazao da, ako išta dobro postoji u briselskom sporazumu, onda je to što će Srbi na Kosova i Metohije delovati zajedno.

"I kao što ja stalno pozivam na jedinstvo između Srba na Kosovu i Metohiji i Vlade Srbije, tako pozivam i Srbe u Pokrajini da budu jedinstveni bez obzira da li žive na severu Kosova ili južno, poručio je Vulin. On je kazao i da će u zajednicu srpskih opština ući više opština, nego što ih sada ima i da će se insistirati na tome da svi Srbi budu organizovani i deo Zajednice srpskih opština. Vulin je tokom posete Kosovskoj Mitrovici rekao da bez države Srbije život na Kosovu i Metohiji nije moguć, ali i da bez Srba na Kosovu i Metohiji ""život nema smisla"".

On je istakao da nema većeg interesa države Srbije nego da što veći broj ljudi ovde ne samo ostane nego da se broj poveća, da se obezbede svi uslovi za što normalniji, što pravedniji i ekonomski što sigurniji život . "Države Srbije će biti onoliko za koliko smo spremni da se izborimo, mislim da je i danas ima malo vise nego što je bilo juče", kazao je Vulin. Vršilac dužnosti predsednika Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikola Kabašić rekao je da je suštinska zabrinutost i primedba na briselski sporazum to da će se "sva buduća dešavanja i sve što će se ubuduće organizovati biti u okviru ustava i zakona Kosova".

"Imam poverenja u pregovarački tim, njihovo obećanje da će se striktno boriti da ustavni okvir i zakoni izmeniti na način kako mi očekujemo i koji će biti u korist srpske zajednice, da se ništa neće promeniti po pitanju statusa koji imamo", preneo je Kabašić. On je, takođe, dodao da je mogao čuti da se, po pitanju zdravstva i obrazovanja, ništa neće menjati, jer to nije predmet briselskog sporazuma. Selaković i Vulin razgovaraće sutra sa predstavnicima pravosuđa u Štrpcu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track