ZAMKA: Tači menja Ustav, hoće jug Srbije!

Priština prisvaja Albance iz preševske doline

ZAMKA: Tači menja Ustav, hoće jug Srbije!

Politika -
Kosovski premijer zatražio da se u kosovski ustav ubaci klauzula po kojoj je Priština dužna da štiti prava i interese Albanaca u Srbiji

BEOGRAD - Tači na sve moguće načine pokušava da isprovocira Srbiju.Premijer Kosova Hašim Tači predložio je na poslednjoj sednici kosovskog parlamenta promenu Ustava kako bi se obezbedila briga kosovskih institucija za Albance koji žive u opštinama na jugu Srbije.Nekoliko poslanika tražilo je usvajanje rezolucije kojom bi se garantovala zaštita prava i interesa Albanaca u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali je Tači naglasio da to nije dovoljno, već da bi to moralo da se unese u Ustav.Analitičar Dušan Janjić podseća da je sličan pokušaj imala i Mađarska pre nekoliko godina, ali da je zbog toga Budimpešta dobila ozbiljne packe iz EU.Isto hteli Mađarsku- Mađarska je 2001. godine donela statusni zakon kojim su definisane pogodnosti za Mađare koji žive van Mađarske i nemaju mađarsko državljanstvo, a kojim su oni gotovo izjednačeni sa državljanima Mađarske. Zemlje s mađarskom nacionalnom manjinom su protestovale i EU je bukvalno zapretila Mađarskoj da neće ući u Uniju ako zakon bude primenjen, pa je Budimpešta bila prinuđena da ga povuče - objašnjava Janjić.Teritorijalne pretenzijePo njegovom mišljenju, slično bi se moglo desiti i Kosovu, a novonastalu situaciji u Prištini treba budno pratiti.- Ukoliko u toj deklaraciji, ili u Ustavu bude pisalo da će kosovske institucije brinuti o Albancima preševske doline, i to tako da im se daju ista prava kao državljanima Kosova, što bi značilo da oni nisu tretirani kao manjina u drugoj državi, Srbija mora da reaguje, a verovatno će reagovati i EU jer bi to moglo da se protumači kao pretenzija na teritoriju druge države, u ovom slučaju Srbije - dodaje Janjić.

Janjić: Ako Priština našim Albancima daje ista prava kao državljanima Kosova, Srbija mora da reaguje
Janjić: Ako Priština našim Albancima daje ista prava kao državljanima Kosova, Srbija mora da reaguje

Halimi: Tači će samo tehnički da nam pomažePredsednik partije za demokratsko delovanje i poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi, koji je prisustvovao pomenutoj sednici, kaže da je pomoć koju Tači obećava Albancima na jugu „čisto tehničke prirode“.- Zaštita prava i interesa sastojala bi se u rešavanju tehničkih pitanja, kao što je, na primer, naplata takse od 20 evra na osiguranje vozila prilikom prelaska na Kosovo, čega bi Albanci s juga Srbije trebalo da budu oslobođeni. Zatim, omogućavanje Albancima iz preševske doline da studiraju na kosovskim fakultetima po istim uslovima kao i državljani Kosova - objašnjava Halimi.

Kacin: EU će pratiti poteze PrištineIzvestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin kaže da ne može da komentariše inicijative ili deklaracije kosovskog parlamenta dok ne vidi originalni tekst i ne upozna se sa onim što u njima piše.- Teško je pričati o tome napamet. Mislim da je reč o sličnoj stvari koja piše i u Ustavu Srbije. Ako je tako, onda nema razloga da EU reaguje. Međutim, pratićemo o čemu je reč i videti kako ćemo se odrediti prema tome - rekao je Kacin za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track