Drecun očekuje da SAD i Brisel garantuju primenu sporazuma
Foto: Dado Đilas

Drecun očekuje da SAD i Brisel garantuju primenu sporazuma

Politika -
Ne sumnjam u mogućnost Vašingtona i Brisela da nateraju Prištinu da primeni sporazum. Oni imaju kapaciteta, kaže predsednik Odbora za KiM

BEOGRAD - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da očekuje da će međunarodna zajednica dati garancije za primenu dogovorenog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Ne sumnjam u mogućnost Vašingtona i Brisela da nateraju Prištinu da primeni sporazum. Oni imaju kapaciteta da svojim autoritetom garantuju da će se poštovati ono što je dogovoreno", rekao je Drecun. On je istakao da je Srbija u boljoj poziciji nego ranije i dodao da ne mora da prihvata nametnuta rešenja.

"Nama su neophodne garancije i EU je toga svesna, jer ukoliko u okviru Zajednice srpskih opština (ZSO) ne bude sve išlo kako je dogovoreno i kakvi su naši interesi, onda to ne može da se sprovode. Mi nismo više u situaciji, da kada nam se nešto nametne, da to moramo da ispunjavamo," istakao je Drecun.

On je rekao da će Srbija nastaviti da finansira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i da niko od ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji neće ostati bez posla. Drecun je naveo da i Beogradu i Prištini predstoji promena zakonodavnog okvira kako bi se ZSO postala "legalna i legitimna".

"Bitno je da to učinimo legalnim, prepoznatlijvim u našem zakonodavnom okviru. To je važno za finasiranje, pošto mora da postoji pravni osnov", rekao je Drecun.

Integrisati zaposlene u našem pravosuđu na Kosovu

Drecun je izjavio da je najvažnije da se postigne integracija zaposlenih u našem pravosuđu na Kosovu i Metohiji, kojom će se zadržati njegov kontinuitet, uz nužan kompromis da sve funkcioniše u okviru zakona koje je postavila Priština.

On je rekao da to znači da zaposleni u našem pravosuđu na Kosovu i Metohiji, kada se formira zajednica srpskih opština i počne da funkcioniše dogovoreni sistem pravosuđa, koji će, nažalost, morati da bude u okviru zakona koji je Priština postavila, budu integrisani, odnosno da zadrže svoja radna mesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track