Novi front: Crna Gora ugnjetava Albance!
Foto: Fonet

Protest u Prištini

Novi front: Crna Gora ugnjetava Albance!

Politika -
Aktivisti Samoopredelenja su prisutnima na skupu delili letak u kojem se tvrdi da se "gaze" prava Albanaca u Crnoj Gori

PRIŠTINA - Aktivisti pokreta Samoopredelenje iskoristili su danas održavanje Foruma kosovsko-crnogorskog prijateljstva "Radovan Zogović" da bi izrazili protest protiv navodnog ugnjetavanja Albanaca u Crnoj Gori. Oni su se ispred radnog predšedništva Skupa pojavili sa parolom "U Crnoj Gori se Albanci ugnjetavaju, to nije prijateljstvo".

Aktivisti Samoopredelenja su prisutnima na skupu delili letak u kojem se tvrdi da se "gaze" prava Albanaca u Crnoj Gori. Kako piše u letku, vlasti u Crnoj Gori Albance ne tretiraju ravnopravno sa drugima, diskriminišu ih u zapošljavanju, investicijama, a oduzima im se nasilno imovina.

Samoopredelenje zamera vlastima u Podgorici da nisu zaštiti kulturno nasleđe Albanaca, da Albanci nemaju pravo nastave na maternjem jeziku na svim nivoima obrazovanja, nemaju slobodu isticanja nacionalnih simbola i, kako tvrdi, hapse ih kada traže svoja prava.

Policija je intervenisala i privela četiri učesnika protesta, koji su nosili transparente. U saopštenju za medije, Samoopredelenje je zatražilo hitno oslobađanje pritvorenih i podsetilo kosovsku policiju da je pravo protesta zagarantovano ustavom Kosova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track