NEIZVESNO: Nemci za decembar, ostatak EU za jun!
Foto: Beta Ap

Žestoka bitka za početak pregovora sa unijom

NEIZVESNO: Nemci za decembar, ostatak EU za jun!

Politika -
Skoro sve zemlje članice EU saglasne da u junu treba doneti odluku da Srbija otpočne pregovore već u oktobru. Nemačka traži da se ispuni briselski plan o implementaciji sporazuma i da pregovori počnu u decembru

BEOGRAD - Konačna odluka biće doneta u junu.Nemačka, koja je uvek važila za zemlju s tvrdim stavom kada je reč o dodeljivanju datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom našoj zemlji, ni nakon posete potpredsednice Vlade zadužene za evropske integracije Suzane Grubješić taj stav nije promenila. Kako Kurir nezvanično saznaje, Nemci i dalje uporno insistiraju na implementaciji svega što je do sada odlučeno u Briselu.Nema novih uslova- Iako se 26 zemalja članica slaže da Srbiji odmah u junu treba dodeliti datum za početak pregovora i da nema potrebe čekati da se s tim počne sledeće godine, već u oktobru 2013, Nemci se protive. Oni nisu uvereni da će sve što je odlučeno u Briselu biti i implementirano do tada i insistiraju da se sa odlukom o otpočinjanju pregovora izađe u decembru - kaže Kurirov izvor iz Brisela.Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, koja se juče u Berlinu srela s nemačkim zvaničnicima Andreasom Šokenhofom i Nikolausom Majerom Landrutom, naglasila je za naš list da je od sagovornika čula da nema novih uslova za Srbiju, ali i da oni još nisu doneli odluku o početku pregovora sa EU. Kako je istakla, odluka o tome zavisiće od implementacije sporazuma iz Brisela i biće doneta neposredno pre sednice Saveta EU, zakazanu za kraj juna.Sve zavisi od nas- Imala sam razgovore s ključnim ljudima koji donose odluke o nastavku evropskog puta Srbije, poslanicima Bundestaga, predstavnicima MSP i savetnicima kancelarke Merkel. Mogu da saopštim tri ključne stvari. Prvo, da nema novih uslova koji bi se postavili pred Srbiju. Drugo, da sve zavisi od implementacije i, treće, da će tek na osnovu onoga što bude implementirano do kraja juna Bundestag zauzeti konačan stav i doneti preporuku da sa Srbijom otpočnu pregovori o pristupanju - rekla je Grubješićeva.

Grubješićeva: Do kraja juna Bundestag će zauzeti konačan stav o datumu
Grubješićeva: Do kraja juna Bundestag će zauzeti konačan stav o datumu

Dačić i Tači 20. juna u BriseluPrema nepotvrđenim informacijama, premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski kolega Hašim Tači trebalo bi da se ponovo sretnu u Briselu 20. juna, a tema ove runde političkih razgovora trebalo bi da budu telekomunikacije i energetika. Prema pisanju prištinske štampe, postoji mogućnost da se premijeri čak dva puta vide tokom ovog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track