Dačić: Nastavljamo razgovor o antikriznim merama

Dačić: Nastavljamo razgovor o antikriznim merama

Politika -
Premijer Srbije izjavio je danas da je vladajuća koalicija postigla čelni dogovor o antikriznim merama, ali da sinoćni sastanak nije bio ključan i da će se na tu temu razgovarati i danas

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je vladajuća koalicija postigla čelni dogovor o antikriznim merama, ali da sinoćni sastanak nije bio ključan i da će se na tu temu razgovarati i danas.

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da će preduzete mere biti pre svega usmerene na smanjenje rashoda, što znači manji budžet za sva ministarstva, ali nije mogao da precizira kolike uštede će biti napravljene u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Svako ministarstvo ima svoje specifične mogućnosti za smanjenje rashoda. O tome se upravo vode završni razgovori i očekujemo da će veoma brzo, budući da je u toku pravljenje projekcije rebalansa budžeta, on ući u vladinu proceduru a nakon toga i u skupštinu", rekao je Dačić.

Dačić je takođe rekao da sigurno neće biti problema u isplati plata, penzija i drugih izdatak i ponovio da one neće biti zamrznute, ali i da će njihov rast u sledećoj godini biti usaglašavan sa postojećom ekonomskom situacijom i mogućnostima.

"To znači da plate i penzije možda neće rasti koliko se očekuje, ali neće biti zamrznute niti smanjivane", objasnio je premijer.

Prema njegovim rečima, formirane su i radne grupe koje bi vrlo brzo trebalo da predlože koncept reforme javnog sektora ne samo kada je reč o administraciji već i javnim preduzećima i drugim delovima tog sektora da bi se videlo šta od njihovih troškova može da ide na teret države, odnosno građana. Dačić je poručio i da će Vlada sasvim sigurno čuvati političku i ekonomsku stabilnost i da Srbiji ne preti bankrot.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track