Krejton: Irska će uraditi sve da Srbija dobije datum 28. juna
Foto: Tanjug

Krejton: Irska će uraditi sve da Srbija dobije datum 28. juna

Politika -
Krejton je, posle sastanka sa premijerom Srbije, pohvalila Briselski sporazum, ocenivši da je reč o istorijskom sporazumu i istakla da je sada neophodna primena

BEOGRAD - Ministarka za evropska pitanja Republike Irske Lusinda Krejton izjavila je danas da će ta zemlja, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, učiniti sve što je u njenoj moći na samitu šefova evropskih država i vlada 28. juna dođe do pozitivnog ishoda za Srbiju.

Krejton je, posle sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, pohvalila Briselski sporazum postignut u aprilu, ocenivši da je reč o istorijskom sporazumu i istakla da je sada neophodna primena. Ona je rekla da Irska dobro zna da su za pregovore kakve Beograd vodi sa Prištinom neopohodni velika hrabrost i teški kompromisi, kao i da se u procesu ispunjavanja sporazuma može naići na teškoće i otežavajuće okolnosti.

"Ali, nastavak rada na tom procesu i traganje za rešnjem ključno je da se zadrži zamah u naporima da se poboljša žvot ljudi na terenu. Mi u Irskoj znamo, iz ličnog iskistva, koliko je krajnja nagrada vredna, a verujem da će isto važiti za Srbiju", navela je Krejton.

Zaključci Evropskog saveta iz decembra prošle godine bili su jasni, podsetila je ona, a kada je reč o Kosovu i Metohiji, značili su da Beograd treba da nastavi da radi na "vidljiviom i održivom napretku" odnosa sa Prištinom.

"Pozdravljamo istorijski sporazum o normalizaciji koji je postignut u aprilu. Očigledno, sada je neophodna implementacija. Premijer mi je dao najnovije informacije o napretku u tom procesu, i mi cenimo njegovu posvećenost da se to uradi", kazala je Krejton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track