OSKUDACIJA: Dinkić ostao bez prebijene banke
Foto: Beta

Državni vrh srbije uveo uštede ministarstvima

OSKUDACIJA: Dinkić ostao bez prebijene banke

Politika -
Kasa Ministarstva finansija moraće da uštedi šest milijardi dinara, duplo više od Ministarstva poljoprivrede, a resor odbrane dve milijarde

BEOGRAD - Svi će morati da štede, a Dinkić da bolje planira budžet!Ovo je ukratko epilog troiposatnog sastanka državnog vrha u nedelju o planu antikriznih mera, saznaje Kurir u vrhu vlasti.- Ministarstvo finansija iznelo je predlog uštede po ministarstvima koji su u načelu svi prihvatili. Jedino o čemu se više razgovaralo je ušteda za Ministarstvo poljoprivrede, kojem je prvo bilo razrezano da uštedi 5,7 milijardi dinara, ali to nisu prihvatili predstavnici SNS i SPS, pa je svota smanjena na oko tri milijarde dinara. Ministarstvo energetike uštedeće oko 1,2 milijarde dinara, i to na ekološkim projektima. Ministarka Zorana Mihajlović odbila je da se štedi u rudniku Resavica jer se subvencije odnose na plate rudara i njihove doprinose - navodi izvor Kurira.Nema više vožnjeU Ministarstvu odbrane uštedeće se dve milijarde dinara, za prosvetu je određena svota od 500 miliona, a u zdravstvu oko 300 miliona dinara. U ministarstvima infrastrukture i saobraćaja planirano je smanjenje od oko dve milijarde. Najviše će uštedeti upravo Dinkićevo Ministarstvo finansija i privrede - svih šest milijardi dinara. Najveće uštede biće ostvarene na rashodima za sve vrste subvencija, u sektoru turizma, ali i na troškovima putovanja, reprezentacije i svih drugih materijalnih troškova. Ostalo je da se usaglase detalji o MUP.- Naravno, štedeće se na reprezentaciji, putovanjima, službenim automobilima. Čak je vicepremijer Aleksandar Vučić zatražio da mu se hitno dostavi izveštaj o službenim putovanjima - zaključuje izvor Kurira. On dodaje da su naprednjaci predočili Ministarstvu finansija i Dinkiću da je budžet vrlo loše isplaniran, zbog čega deficit premašuje 150 milijardi dinara.Slavica Đukić Dejanović potvrdila je da će Ministarstvo zdravlja rebalansom budžeta smanjiti rashode za 300 miliona dinara.- Svuda gde je bilo planirano da na put ide dvoje ili troje ljudi, ići će samo jedan, štedeće se na benzinu i običnim stvarima - izjavila je Dejanovićeva.Mere na kratak rokEkonomista Saša Đogović kaže da je sada na naplatu došla neodgovorna politika prethodne vlasti i da su antikrizne mere samo kratkoročno rešenje.- Jednostavno, radna mesta moraju biti produktivna i mora se stvoriti svest da država treba da bude štedljiva - ističe Đogović.

Knežević i Mihajlovićeva moraju najviše da štede
Knežević i Mihajlovićeva moraju najviše da štede

Počele pripreme za reorganizaciju administracijeNa sastanku državnog vrha dogovoreno je da se formiraju radne grupe za reorganizaciju javnih preduzeća i državne uprave, koje će pripremiti plan i mere za 2014. Javna preduzeća koja posluju s profitom moraće da vrate u budžet 50 odsto sredstava, što će biti dodatna ušteda. Naravno, uz to će ići i plan likvidacije preduzeća u restrukturisanju i gubitaša.

Manji budžet ministrimaPremijer Ivica Dačić izjavio je juče da će preduzete mere biti usmerene pre svega na smanjenje rashoda, što znači manji budžet za sva ministarstva.- Plate i penzije možda neće rasti koliko se očekuje, ali neće biti zamrznute niti smanjivane - objasnio je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track