Nikolić i Papuljas razmenili ordenje
Foto: Tanjug

Poseta

Nikolić i Papuljas razmenili ordenje

Politika -
Predsednik Grčke izjavio je danas da Grčka snažno podržava dodeljivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU

BEOGRAD - Predsednik Grčke Karolos Papuljas sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Papuljas, koji će danas razgovarati sa državnim vrhom Srbije, dočekan je u Palati Srbija uz najviše državne počasti, svečanu gardu i intoniranje himni. Nikolić i Papuljas prvo razgovaraju u tet-a-tet formatu, a potom će se sastati i državne delegacije Srbije i Grčke.

Razmenili ordenjePredsednici Srbije i Grčke razmenili su ordenje za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa i saradnje dve zemlje.Nikolić je Papuljasu u Palati Srbija uručio oreden Orden Republike Srbije na lenti za zasluge u razvianju i učevršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Grčke, a Papuljas Nikoliću Orden Velikog krsta reda spasitetelja, ustanovljen 1829. godine kao prvi istaknuti orden za izuzetnost u Grčkoj.

Snažna podrška Grčke za datum

Predsednik Grčke Karolas Papuljas izjavio je danas da Grčka snažno podržava dodeljivanje datuma za početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je Srbija učinila sve da ispuni uslove koji su pred nju postavljanji ne evropskom putu i "lopta je sada u evropskom dvorištu"

Papuljas boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom Srbije, patrijarshom Irinejom i prisustvovati Grčko-srpskom poslovnom forumu.

Papuljas će se kasnije danas sastati i sa premijerom Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem, a tokom dvodnevne posete razgovaraće i sa patrijarhom srpskim Irinejem, najavila je Ambasada Grčke.

Kako je najavljeno iz Ambasade Grčke, posle razgovora sa Dačićem i Stefanovićem Papuljas će uveče biti gost na zvaničnoj večeri koju će u njegovu čast prirediti predsednik Nikolić.

Papuljas će sutra, u okviru dvodnevne zvanične posete Srbiji, prisustvovati Grčko-srpskom poslovnom forumu, u čijoj organizaciji učestvuje i Ambasada Grčke, a koji će biti održan u Hotelu "Hajat". Nakon toga, Papuljas će se sastati sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem.

Predsednika Papuljasa će tokom posete Srbiji pratiti zamenik ministra obrazovanja, vera, kulture i sporta Kostas Cavaras, pomoćnik ministra spoljnih posllova Dimitris Kurkulas, kao i generalni sekretar za međunarodnu ekonomsku saradnju i razvojnu saradnju Ministartstva spoljnih poslova Panagiotis Mihalos, saopštila je Ambasada Grčke u Beogradu.Papuljas je u Beograd doputovao sinoć, a na aerodromu ga je dočekao ministar kulture Bratsilav Petković.

http://www.youtube.com/watch?v=1MV-NIMcEcU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track