Bonino: Srbija zaslužuje datum
Foto: Tanjug

Bonino: Srbija zaslužuje datum

Politika -
Italijanska ministarka spoljnih poslova izjavila je danas u Beogradu, posle razgovora sa Ivanom Mrkićem, da Srbija zaslužuje da dobije datum za početak pregovora sa EU

BEOGRAD - Italijanska ministarka spoljnih poslova Ema Bonino izjavila je danas u Beogradu, posle razgovora sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem, da Srbija zaslužuje da dobije datum za početak pregovora s EU i istakla da će Italija učiniti sve da se Brisel 28. juna "pozitivno izrazi o inicijativama i merama" Srbije na putu ka EU.

"Smatramo da su potpisivanje briselskog sporazuma i mere primene nešto što zaslužuje da Srbija dobije datum za početak pregovora za prtistupanje EU", rekla je šefica italijanske diplomatije Ema Bonino posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Bonino je takođe rekla da veruje da Srbiji neće biti postavljani novi uslovi za dobijanje datuma ni zakonski ni politički.

"Ono za šta se mi borimo je da ne bude novih uslova. Biće istorijska misija EU da objedini sve evropske porodice. Zato je bitno dobiti datum za početak pregovora jer je proces pridruživanja važan za Srbiju, ali i za celu Evropu", rekla je Bonino.

Na pitanje italijanskog novinara ministru Mrkiću o problemima koji se tiču Srba na severu Kosova i njihovog prihvatanja briselskog sporazuma, Mrkić je odgovorio da Srbi na Kosovu i Metohiji sve više razumeju i prihvataju ono što je srpska vlada dogovorila 19. aprila u Briselu.

Mrkić je naglasio da je poseta ministarke Bonino važna i zbog toga što je to prva njena zvanična bilateralna poseta bilo kojoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track