Dinkić predstavio mere štednje i reforme javnog sektora
Foto: Fonet

Rebalans budžeta

Dinkić predstavio mere štednje i reforme javnog sektora

Politika -
Bitno se menja raniji plan zaduživanja, jer će nam biti potrebna minimalna sredstva da bismo finasirali budžetski deficit, ne više do 500 miliona dolara do kraja martal, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar finasija i privrede Srbije Mlađan Dinkić izjavio da će za finansiranje deficita državnog budžeta do kraja marta sledeće godine biti potrebno svega 500 miliona dolara.

"Bitno se menja raniji plan zaduživanja, jer će nam biti potrebna minimalna sredstva da bismo finasirali budžetski deficit, ne više do 500 miliona dolara do kraja marta, što je mnogo manje nego što se ranije činilo", rekao je on na konferenciji o merama za stabilizaciju državnog budžeta i reforme javnog sektora.

Na pitanje kako će država doći do potrebnog novca, Dinkić je rekao da postoji više alternativa, ali da će u svakom slučaju Vlada uraditi ono što je najpovoljnije za Srbiji. On je istakao da je Vlada usaglasila mere za stabilizaciju državnog budžeta, čiji je deo i rebalans budžeta, mere strukturne reforme javnog sektora i strukturne reforme za unapređenje poslovnog okruženja.

Objašnavajući predlog rebalansa budžeta, koji će se pred poslanicima naći 1. jula, Dinkić je rekao da država neće menjati prihodnu stranu jer je privreda već preopterećena i da samo može da smanji državne rashode za oko 50 milijardi dinara. On je naveo da će neto ušteda u budžetu iznosti 37 milijardi dinara, jer su uvedeni neki novi rashodi.

Prema rečima Dinkića, naviše povećanje u budžetu biće za tranzioni fond (za isplate otpremnina) i iznosiće 3,7 milijardi dinara. Slede davanja za Radio-televiziju Srbije za koju je rebalansom predviđeno 2,4 milijardi dinara. Rashodi za socijalni zaštitu biće povećani 2,3 milijarde dinara, dok je aktiviranje garancija za Srbijagas povećalo rashode budžeta za 1,8 milijardi dinara, rekao je on.

Dinkić je istakao da je predviđeno da ministarstva smanje troškove za 32 milijarde dinara, ističući da će rashode najviše smanjiti njegovo ministarstvo, dvostruko više od prvog narednog ministarstva. Kako se navodi u merama koje su podeljene novinarima, Ministarstvo finansija i privrede će u ovoj godiniu troškove smanjiti za 6,1 milijardi dinara, dok je sledeće po smanjenju troškova Ministarstvo poljoprivrede sa 3,3 milijarde dinara.

Najmanja smanjenja budžeta su predviđena za Ministarstvo energetike (900 miliona dinara), Ministarstvo trgovine i telekomunikacija (350 miliona), Ministarastvo građevinarstva (300 miliona) i Ministarstvo kulture i informisanja (258 miliona dinara). Dinkić je rekao da neće biti zamrzavanja plata i penzija i da će posle dvoprocentnog aprilskog povećanja, biti još jedno povećanje ove godine od 0,5 odsto i u 2014. biće dodatno od 0,5 u aprilu i od jedan odsto u oktobru.

Za veće povećanje, kako je dodao, nema novca. Ministar je kazao da je programom mera za reformu javnog sektora predviđeno da do 30. juna naredne godine bude rešen status 179 preduzeća u restrukturiranju koja zapošljavaju 54.000 radnika.

"Ta preduzeća su u statusu restrukturiranja 12 godina i to mora da se okonča. Hoćemo da zaustavimo curenje para u bunar bez dna", rekao je Dinkić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja