Kirbi i Nikolić: Srbija je zaslužila datum za pregovore
Foto: Tanjug

Kirbi i Nikolić: Srbija je zaslužila datum za pregovore

Politika -
Američki ambasador i predsednik Srbije saglasili su se da bi dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU 28. juna, bio pozitivan signal koji bi doprineo uspostavljanju trajne stabilnosti na Balkanu

BEOGRAD - Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi preneo je danas predsedniku Srbije Tomislavu Nikolić da SAD smatraju da je Srbija zaslužila da dobije datum za otpočinjanje pristupnih pregovora s Evropskom unijom.

Kako je saopštila pres služba predsednika Srbije, Kirbi je rekao da smatra da će pozitivan ishod današnjih razgovora u Briselu doprineti da odluka Evropske komisije zaista bude takva. Nikolić i Kirbi u razgovoru su se saglasili da bi dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa EU 28. juna, bio pozitivan signal koji bi doprineo uspostavljanju trajne stabilnosti na Balkanu.

Nikolić je rekao da je Srbija u prethodnom periodu vratila svoj ugled u svetu, učinila mnogo radeći na stabilizaciji prilika u regionu, jačala institucije i pravni poredak u zemlji. Prema Nikolićevim rečima, Srbije je "normalizovala odnose sa svim svojim susedima i ušla u pregovore sa privremenom administracijom iz Prištine, da bi pre svega rešila problem Kosova i Metohije i na taj način omogućila bolji život svim građanima južne pokrajine".

"Sporazum koji je postignut je dobar, jer podrazumeva kompromis dve strane. Sada je vreme da bude sproveden i da i Beograd i Priština iskreno pristupe implementaciji. Dobijanje datuma za otpočinjanje pristupnih pregovora bilo bi nešto što je Srbija svojim napornim radom u prethodnih godinu dana zaslužila, a ne nešto što joj je poklonjeno, dok bi negativna odluka bila greška koja bi nanela štetu i Srbiji i ugledu EU", istakao je Nikolić.

Nikolić i Kirbi razgovarali su i o većem angažovanju Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim misijama, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track