Dačić: Bez Evrope džungla, Evropu u svaku misao i kost!
Foto: Marina Lopičić

Nema alternnativu

Dačić: Bez Evrope džungla, Evropu u svaku misao i kost!

Politika -
Mi, Evropu u Srbiji ne smemo da proćerdamo. Ne možemo samo da je dovedemo, ostavimo i zaboravimo, poručio premijer

BEOGRAD - Srpski premijer Ivica Dačić ocenio je da će u Srbiji "nastupiti džungla" ako bude proćerdana Evropa u Srbiji i ističe da je uvođenje Evrope "u svaku misao i kost" najveći i najvažniji projekat njegove vlade.

"Mi, Evropu u Srbiji ne smemo da proćerdamo. Ne možemo samo da je dovedemo, ostavimo i zaboravimo. Ovaj put, to, prosto, neće biti dovoljno. Dobićemo, ponovo, džunglu", naveo je Dačić u autorskom tekstu za sutrašnje izdanje beogradskog lista Danas.

Dačić, koji je devedesetih godina kao portparol Socijalističke partije Srbije promovisao politiku Slobodana Miloševića tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, istakao je da putovanje u Evropu ne sme da bude prekinuto.

"Posle 28. juna, kada ćemo, kao u mitu, "oteti Evropu" i prebaciti je ovde, ono mora da se nastavi. I da bude još duže, samo sada po Srbiji. Po njenim najzabitijim, najsiromašnijim i najbeznadežnijim delovima", naveo je Dačić i dodao da je potrebno shvatiti da je Evropa "put, a ne cilj" i da nema nagradne igre na kojoj se ona dobija. Istakao je da je evropske vrednosti potrebno izgraditi u sistemu, institucijama, zakonima i pravilima.

"To uvođenje Evrope u svaku poru srpskog društva, u svaki njegov organ, svaku kost i u svaku misao, najveći je i najvažniji politicki projekat ove vlade", naveo je Dačić. Ocenio je da je to ujedno i jedini način da Evropa u Srbiji i ostane. "I da mi, zaista, budemo Evropa, i to ne samo njen geografski deo, nego njena sama bit, suština i, nadasve, vrednost", naveo je Dačić. Premijer je objasnio da Evropa "nije san, nego rad i sistem, pravila, institucije, poredak, pravo, pravda i zakoni".

"Evropa je nešto što se pravi, a ne nešto o čemu se mašta. Moja Evropa, ona zbog koje sam prešao hiljade kilometara, nije negde tamo. Moja Evropa mora da bude u mojoj kući, i u mojoj zemlji. U mom dvorištu. I jedino pitanje je da li ću, da li ćemo mi, uspeti tu i da je napravimo. U Žitoradi, Svrljigu, Aleksincu, Lapovu, Valjevu, Somboru", naveo je Dačić. Dodao je da je Evropu potrebno uvesti u svaku fabriku, školu, bolnicu, medije, kulturu, nauku. "Da li ćemo uspeti da Evropu izgradimo u našim tvrdim, balkanskim, glavama", upitao je na kraju srpski premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track