Kosovski Srbi ponovo bez tablica

Pomoravlje

Kosovski Srbi ponovo bez tablica

Politika -
Sloboda kretanja je za Srbe u Kosovskom pomoravlju sada ograničena na mesta dokle mogu da stignu peške i na biciklu, s tim što se I za registraciju bicikla plaća po pet evra

KOSOVSKA KAMENICA - Srbi iz Kosovskog pomoravlja koji su juna prošle godine dobili probne "RP" tablice kosovskih vlasti nakon godinu dana koliko probne tablice važe ne mogu da produže registraciju a samim tim ni da učestvuju u saobraćaju, izjavio je jedan od žitelja Kosovske Kamenice Novica Đorđević.

Prema sporazumu o slobodi kretanja koji je postignut u Briselu svi Srbi na Kosovu i Metohiji trebalo je da do maja prošle godine preregistruju vozila sa tablica koje izdaje MUP Srbije sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji na kosovske statusno neutralne "KS" tablice ili "RKS" tablice, što su odbili Srbi na severu Kosova i u Kosovskom pomoravlju.

Nakon isteka zvaničnog roka za preregistraciju kosovske vlasti su za Srbe u Kosovskom pomoravlju, odnosno gnjilanskom regionu kako ga definiše MUP Kosova, odredile produženi rok za preregistraciju do kraja juna 2012.godine, koji su Srbi iskoristili, kada su i dobili probne "RP" tablice koje važe godinu dana.

Đorđević, koji od petka ne može da koristi svoj automobil jer je isteklo važenje probnih "RP" tablica izjavio je da mu je u Registarskom centru Kosovske policije u Kosovskoj Kamenici rečeno da do njih još nije stigla uredba kosovske Vlade koja treba da reguliše produžavanje registracije. "U Registarskom centru u Kosovskoj Kamenici mi je rečeno da je uredba koja reguliše produžavanje registracije trebalo da stigne do 20.juna ali da još nije stigla I da ne znaju kada će stići.

"To znači da više ne mogu da koristim automobil", kazao je Đorđević. Prema njegovim rečima, sve bitne institucije za Srbe u opštinama Kosovska Kamenica, Gnjilane, Vitina i Novo Brdo, zdravstvo, hitna pomoć, prosveta, dovedene su u kolaps jer nakon isteka probnih tablica više ne mogu da koriste vozila, što važi i za više hiljada privatnih automobila. "Sloboda kretanja je za Srbe u Kosovskom pomoravlju sada ograničena na mesta dokle mogu da stignu peške i na biciklu, s tim što se I za registraciju bicikla plaća po pet evra. Ljudi ne mogu da kupe osnovne namirnice, ne mogu da izađu kolima ni iz sela a kamoli do nekog grada ili preko administrativne linije", rekao je Đorđević.

Kosovske vlasti još nisu rešile ni pitanje preregistracije vozila koja su preko MUP-a Srbije registrovana na nove tablice nakon 1. novembra 2011.godine sa imenima gradova na Kosovu i Metohiji, kojima uopšte nije bilo dozvoljeno da se preregistruju na "KS" registracije niti da dobiju probne tablice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track