Grigorije ispraznio crkvu da niko ne dočeka Nikolića!
Foto: Think

Skandal Trebinju: Vladika ignorisao predsednika

Grigorije ispraznio crkvu da niko ne dočeka Nikolića!

Politika -
Predsednika u manastiru Gračanica kod Trebinja nije dočekao niko, iako je SPC pre sedam dana obavešten o poseti svetinji

TREBINJE - Ako je i od vladike, mnogo je!Predsednik Tomislav Nikolić, koji je juče posetio Trebinje, gde je postao počasni građanin, za vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija ne znači ništa. Naime, u manastiru Gračanica u Trebinju predsednika Srbije nije dočekao bukvalno niko, čak ni prodavci u radnji za sveće Nikolić je ušao u manastir, čija su vrata bila otvorena, prekrstio se i izašao poštujući verske običaje.Prekršen kanon Crkve- U Gračanicu sam došao da se poklonim senima Jovana Dučića i zatekao svetinju bez domaćina - rekao je Nikolić. Predsednika nije dočekao niko od sveštenstva, iako je SPC pre sedam dana obavešten da će Nikolić prilikom boravka u Trebinju posetiti Gračanicu. Prema kanonima SPC, predsednika države trebalo bi da dočeka najstarije lice u crkvenoj hijerarhiji, tačnije, vladika eparhije.Vladika ćuti- U manastiru u vreme posete predsednika zakazano je venčanje. Predsednik i delegacija došli su sat i po kasnije, ali nije ih dočekalo nijedno svešteno lice. Ovaj skandal je veći kad se zna da je na trgu u Trebinju Nikolića pozdravilo oko 10.000 ljudi - priča sagovornik Kurira.Vuk Fatić, portparol Predsedništva, kaže da je „neverovatno da neko ko je svešteno lice sebe i svoju sujetu postavi ispred principa svoje crkve i ispred volje svoga naroda koji je predsedniku iskazao veliku počast proglasivši ga za svog sugrađanina“. Vladika Grigorije juče nije odgovarao na pozive Kurira.

Patrijarh: Ne znam šta se desiloPatrijarh srpski Irinej izjavio je da ne zna šta se desilo.- Prvi put čujem da je predsednik Nikolić trebalo da poseti Gračanicu, ali ako je njegova poseta ranije najavljena, sigurno bi neko od sveštenstva, pa i vladika, to morali da znaju - rekao je patrijarh Irinej.

Toma počasni građanin TrebinjaPredsednik Tomislav Nikolić juče je i zvanično postao počasni građanin Trebinja. Na svečanoj sednici Skupštine grada Povelju počasnog građanina uručio mu je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević zbog ukupnog doprinosa jedinstvu srpskog naroda, promociji, poštovanju i podršci tom gradu.Nikolić je uzvratio da će Srbija uvek biti uz Srbe iz BiH i da ima ulogu da pomogne svim državama u kojima žive Srbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja