LUKSEMBURG: Ministri EU danas bez zaključka o Srbiji
Foto: BETA AP

Savet ministara

LUKSEMBURG: Ministri EU danas bez zaključka o Srbiji

Politika -
Rasprava o izveštaju o napretku Srbije i Kosova visoke predstavnice Unije za spoljne poslove Ketrin Ešton trajala je oko tri sata

LUKSEMBURG - Šefovi diplomatija EU neće danas doneti zaključak o Srbiji, saopštio je na konferenciji za novinare u Luksemburu ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele.

Rasprava o izveštaju o napretku Srbije i Kosova visoke predstavnice Unije za spoljne poslove Ketrin Ešton trajala je oko tri sata. Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je pred zasedanje Ministarskog saveta da se nada da će Srbiji biti dato zeleno svetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, ali da ne treba očekivati da šefovi diplomatija odrede datum, već okvirni rok za pregovore.

Bundestag se o datumu za Srbiju izjašnjava sutra, a odluku donosi Savet EU u petak.

Savet ministara u formatu "opšti poslovi", danas je trebalo da utvrdi stav o pokretanju pregovora o prijemu Srbije u EU i o sklapanju sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom, o čemu će konačne odluke doneti vođe EU krajem ove nedelje.

Šefovi diplomatija EU su juče, u formatu Saveta za spoljne poslove kako se navodi u nacrtu zaključaka, preporučili pokretanje pristupnih pregovora sa Srbijom i sklapanje SSP sa Kosovom, pošto ih je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izvestila o "nepovratnom napretku" u primenima sporazuma u dijalogu Beogard - Priština.

Ministri su podvukli da je u dijalogu Beograd-Priština ostvaren "izvanredan napredak" i odali priznanje visokoj predstavnici Ešton za posredovanje, a premijerima Srbije i Kosova, Ivici Dačiću i Hašimu Tačiju, priznanje za "političku hrabrost".

U jučerašnjoj raspravi je većina ministara bila za to da početak pregovora sa Srbijom bude decembra ili januara, a bilo je mišljenja i da pregovore treba početi u oktobru, s tim da Evropska komisija prethodno pripremi "okvir" - pravila za pregovore, i započne "dubinsko snimanje" evropskih reformi u Srbiji.

Dve članice EU su bile za "oštar stav" Unije u pogledu sprovođenja sporazuma Beograd-Priština. Po izvorima sa zasedanja, dve zemlje EU koje ne priznaju Kosovo imaju ograde prema sporazumu s Kosovom, a jedna od njih, Španija, je stavila do znanja da taj sporazum može potpisati EU, a Madrid to neće učiniti jer ne priznaje nezavisnost Kosova.

Nemački izvori su precizirali da je stav nemačkog parlamenta neophodan za stav kako ministra spoljnih poslova Gida Vestervelea, tako i kancelarke Angele Merkel koja, zajedno s ostalim šefovima država ili vlada EU, treba da donese konačnu odluku o početku pregovora sa Srbijom i Kosovom. Moguće je da danas Vestervele prihvati zaključke Saveta ministara, uz napomenu da će konačan stav Berlina biti određen zavisno od zaključka Bundestaga. Vestervele je u Luksemburgu uoči zasedanja izjavio da Srbija i Kosovo pokazuju volju i energiju da primene sporazum o normalizaciji odnosa i da je ta "činjenica opštepriznata".

Bilt: Ministri danas ne određuju datum, već okvirni rok

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je danas, pred zasedanje Ministarskog saveta u Luksemburgu, da se nada da će Srbiji biti dato zeleno svetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, ali da ne treba očekivati da šefovi diplomatija odrede datum, već okvirni rok za pregovore.Bundestag će se, naime, tek sutra izjasniti po tom pitanju, a konačnu odluku o datumu doneće šefovi država ili vlada zemalja članica EU, u petak 28. juna.

"Nadam se da ćemo ( ministri) biti u stanju da damo "zeleno svetlo" Srbiji i Kosovu. Mislim da je važno da se to uradi kako bi se dve strane ohrabrile da nastave sa primenom (briselskog sporazuma)", rekao je Bilt uoči početka sastanka na kome će šefovi diplomatije 27 zemalja zvanično razgovarati o Srbiji i dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju.

"Mislim da nećete čuti datum, već okvirno vreme o tome šta će se dešavati i to će naravno biti ove godine", rekao Bilt novinarima.On je ponovio da je od ključnog značaja primena briselskog sporazuma, kao i da je svestan da će za to biti potrebno vreme i da postoje mučni detalji koji treba da budu rešeni."Sve dok postoji snažna politička volja i odlučnost Beograda i Prištine to će se desiti", rekao je šef švedske diplomatije".Šefovi diplomatija EU takođe će danas diskutovati o izveštaju o napretku koji su postigli Srbija i Kosovo visoke predstavnice Unije za spoljne poslove Ketrin Ešton, a predviđeno je usvajanje zaključaka koji bi tri dana kasnije trebalo da budu usvojeni i na briselskom samitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track