Svilanović: Lopovima se bliži kraj, građani će odahnuti

Zašto je datum važan za Srbiju?

Svilanović: Lopovima se bliži kraj, građani će odahnuti

Politika -
Evropska unija će tog trenutka postati najbolji saveznik građanima koji su se nagledali lopovluka i osećaju se nemoćnim da dignu glas protiv tzv. političke elite", poručio je Svilanović

BEOGRAD - Početak pregovora o ulasku Srbije u EU, kao i početak pregovora o SSP-u za Kosovo, koji je s njim povezan, izuzetno su bitni, jer oni donose konkretne mogućnosti da se ekonomsko zaostajanje smanji, smatra generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Početak pregovora sa EU znači i početak kraja za lopove koji su sami sebe nazvali "tranzicionim dobitnicima", ocenio je on.

"Ključni su pregovori. Od onog trenutka kada pregovori počnu, EU prestaje da bude politička parola i postaje svakodnevica državne administracije. Proces pridruživanja EU postaje proces reformisanja zemlje", istakao je Svilanović u autorskom testu - " Zašto je datum važan za Srbiju?" .

Na početku pregovora otvaramo poglavlja 23 i 24, koja se odnose na funkcionisanje pravne države i borbu protiv korupcije. Građani Srbije će konačno odahnuti.

"Evropska unija će tog trenutka postati najbolji saveznik građanima koji su se nagledali lopovluka i osećaju se nemoćnim da dignu glas protiv tzv. političke elite", poručio je Svilanović.

On je podsetio da su dve bivše jugoslovenske republike postale su članice EU, Slovenija i, evo ovih dana, Hrvatska.

"Dva njihova bivša premijera su osuđena zbog korupcije. To je direktan rezultat savezništva sa EU. Početak pregovora sa EU znači početak kraja za lopove, koji su sami sebe nazvali "tranzicionim dobitnicima"", smatra Svilanović.

Politički napredak ka EU će, dodao je on, dovesti Srbiju u priliku da jača savezništava na širem evropskom prostoru i omogućiti da zbog svog geostrateškog položaja Srbija ostane bitna karika između severa i juga Evrope, evropskog zapada i evropskog istoka.

"Strategija Jugoistočna Evropa 2020, koju priprema Savet za regionalnu saradnju, naš je doprinos prevladavanju ekonomske krize u regionu. Osnovni cilj Strategije JIE 2020 je povećanje zaposlenosti. Bez toga nema poboljšanja uslova života građana. Vraćamo u fokus regionalne saradnje konkurentnost i razvoj, naravno, uz pridruživanje EU", istakao je Svilanović.

Najvažniji ciljevi do 2020. godine su: porast stope zaposlenosti za 12 odsto, porast međusobne trgovine u regionu za 230 odsto, porast BDP sa sadašnjih 38 na 46 odsto od proseka EU.

Cilj je i povećanje ukupnog priliva stranih direktnih ulaganja u region za 120 odsto i, konačno, 300.000 više visoko obrazovanih mladih ljudi - sa ozbiljnom šansom da se zaposle.

Početak pregovora Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji učiniće ove ciljeve dostižnim, smatra Svilanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track