Dačić: Pregovori će trajati najmanje 4-5 godina

Dačić: Pregovori će trajati najmanje 4-5 godina

Politika -
Dačić je istakao da će trajanje pregovora zavisiti, pre svega, od toga koliko će uspešno Srbija graditi partnerstva u EU

BEOGRAD - Pregovori o članstvu u EU u najboljem slučaju, ukoliko Srbija bude uspešno gradila partnerstva sa zemljama EU i stekla poverenje ključnih međunarodnih aktera, trajaće četiri do pet godina, a ako se stvari ne budu odvijale na taj način mogu trajati i čitavu deceniju, izjavio je večeras premijer Ivica Dačić.

Dačić je istakao da će trajanje pregovora zavisiti, pre svega, od toga koliko će uspešno Srbija graditi partnerstva u EU, a da optimizam crpi iz činjenice da je i sama Evropska komisija konstatovala da u mnogim oblastima može dostići evropske standarde u roku od pet godina.

"Ako Srbija nastavi da ima ovakvu politiku, pregovaranje može da traje četiri do pet godina, a ako ne, može da traje i deset godina", rekao je Dačić.

Objašnjavajući da je Savet EU danas bezuslovno otvorio pristupne pregovore sa Srbijom, Dačić je rekao da je sadašnja vlada, za razliku od prethodnih, načinila ovaj istorijski pomak u evrointegracijama zato što je radila ono što je obećavala i zato što je imala hrabrosti da donosi rizične odluke.

"Sada više nemamo vremena da se osvrćemo na besmislene priče da li je Srbiji interes da bude deo EU", rekao je Dačić, ocenjujući današnju odluku šefova država i vlada evropskih država kao istorijski preokret kojim Srbija prestaje da slavi poraze kao pobede.

"Da je Tadić dobio odluku koju smo mi danas dobili slavilo bi se mesec dana. Ovo je istorijski dan i ostaće zapamćeno u istoriji da su za vreme ove vlade otvoreni pregovori o članstvu u EU", kazao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track