Ljajić: Početak pregovora sa EU signal za investitore

Ljajić: Početak pregovora sa EU signal za investitore

Politika -
Ovo jeste jedna legitimacija za zemlju da je dobra investiciona destinacija, da garantuje političku stabilnost i pravnu sigurnost za sve one koji žele da ulažu, objasnio je ministar

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić kaže da posle otvaranja pregovora sa EU nema mesta trijumfalizmu, jer je odluka mogla da bude i bolja. Međutim, naglašava da je to do sada najveći iskorak napravljen u pravcu evrointegracija.

"Za mene, od samog dobijanja datuma mnogo je važnije što je zaista promenjena slika zemlje u međunarodnoj zajednici. Po prvi put imamo 26 zemalja koje su bezuslovno tražile da Srbija sad i odmah dobije datum za početak pregovora", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku.

Ljajić ističe i da će početak pregovora sa EU biti dobar signal za investitore. "Ovo jeste jedna legitimacija za zemlju da je dobra investiciona destinacija, da garantuje političku stabilnost i pravnu sigurnost za sve one koji žele da ulažu u ovoj zemlji", objasnio je Ljajić.

Potpredsednik Vlade tvrdi međutim da su predstojeći izbori u Nemačkoj ključni faktor zbog kojeg odluka Evropskog saveta nije bila bolja.

"U Nemačkoj je još uvek proširenje nepopularna ideja - čak 80 odsto glasača CDU je protiv proširenja. Videli smo da je Angela Merkel otkazala posetu Hrvatskoj, upravo jer je to nepopularan čin sa stanovišta nemačkog glasača", zaključuje Ljajić.

Govoreći o primeni briselskog sporazuma, Ljajć je rekao da je prištinska strana odbacila tekst o telekomunikacijama koji je tim Beograda dogovorio sa EU. "Mi ostajemo pri tom tekstu, EU je jasno rekla da će braniti taj tekst i pred Ketrin Ešton. I EU i mi smatramo da je to jedan zdrav kompromis i da odražava interese obe strane", naveo je Ljajić.

Ljajić smatra da je početak pregovora sa EU korak ka rekonstrukciji Vlade, koja, kako kaže, treba da bude brzo sprovedena. "Moramo to odmah da uradimo da bismo krenuli da rešavamo krupna, najvažnija životna pitanja. Ekonomija je pitanje svih pitanja u ovoj zemlji. Posle ove odluke o datumu, nemamo važijeg posla od ekonomije", istakao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track