SMETA MU DATUM: Tadić priziva Merkelovu!

Tumači odluke Evropske unije

SMETA MU DATUM: Tadić priziva Merkelovu!

Politika -
Srbiji su dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom čestitali Herman Van Rompej, Ketrin Ešton, Štefan File... međutim počasni predsednik DS je drugačijeg mišljenja

BEOGRAD - Srbiji su u petak dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom čestitali vodeći funkcioneri EU, među kojima Herman Van Rompej, Ketrin Ešton, Štefan File... međutim počasni predsednik DS Boris Tadić tumači da "Srbija nije dobila datum"!? Između ostalog on se poziva na pojedine izjave nemačke kancelarke Angele Merkel.

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić smatra da je odluka Evropskog saveta veoma značajna za Srbiju i njene građane, jer predstavlja ne samo pozitivnu ocenu onoga što je Srbija od 5. oktobra 2000. godine do sada ostvarila na putu ka članstvu u EU, već i zato što ta odluka sadrži smernice kojih bi svaka vlada trebalo da se drži u buducnosti.

Počasni predsednik DS kaže da ovo nije trenutak za slavlje, navodeći da "nažalost, Srbija nije dobila datum za početak pregovora.

- Nažalost, uslediće još jedna provera implementacije postignutih sporazuma o Kosovu u decembru ove godine, kao što je jasno rekla nemačka kancelarka Angela Merkel nakon jučerašnje odluke - poručuje Tadić...

Tadić ističe da bi Vlada "morala da ućini ogroman napor da se u budućim zaključcima Saveta EU ne nađu izuzetno teški uslovi nemačkog Bundestaga". On ističe da će dobijanje datuma "svakako proslaviti", ali "tek onda kada on stvarno bude određen", ali ne spori da treba što pre spremiti tim za pregovore o pristupanju EU.

"Ne bi ga trebalo slaviti mesec dana, kao što kaže Dačić, već bi trebalo odmah prionuti na rad kao što je, da podsetim i učinjeno nakon dobijanja statusa kandidata kada su odmah formirani timovi za pregovore sa EU. S obzirom na to da smo uspeli da ispunimo uslove i dobijemo status kandidata ne ugrožavajući nacionalne interese kojima smo se uvek vodili, imali smo razloga za slavlje", smatra on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track