PREPOROD: Stižu investicije, niže kamate i stabilan kurs!
Foto: Marina Lopicic

Šta donosi datum pregovora

PREPOROD: Stižu investicije, niže kamate i stabilan kurs!

Politika -
Ekonomisti tvrde da će početak pregovaračkog procesa sa EU biti prilika da Srbija konačno ekonomski stane na noge

BEOGRAD - Nova era.Dobijanje datuma za početak pregovora sa EU ne znači samo novu eru u političkom smislu već i u ekonomskom, tvrde ekonomski stručnjaci, sagovornici Kurira. Prema njihovim rečima, ovo je izuzetno dobra poruka investitorima - automatski postajemo ekonomski zanimljivi zemljama koje nisu deo EU jer preko nas mogu da naprave proboj na evropsko tržište, a kreditni rejting Srbije biće bolji. Ekonomista Milan Kovačević još dodaje da će dobijanje datuma popraviti imidž Srbije u svetu.- Ovo je izuzetno dobra poruka investitorima. Nije najvažnije koliki će biti priliv novca, već koliko će nam te nove investicije omogućiti da napravimo novca. Već ima nekih stranih ulagača koji su zaustavili odluku o ulaganju čekajući vesti iz Brisela - otkriva Kovačević, dok ekonomista Goran Nikolić na spisak pozitivnih efekata, između ostalog, stavlja i stabilizaciju kursa.- Cena po kojoj ćemo moći da se zadužujemo biće niža, dobijanje datuma utiče na stabilizaciju percepcije investitora i stabilizaciju kursa. S druge strane, cena kredita za investitore biće niža, bićemo deo carinske unije i samim tim zanimljivi zemljama koje nisu deo EU, a žele proboj na to tržište. Daću vam primer da je Kina otvorila fabriku automobila u Bugarskoj jer je Bugarska deo EU i oni, logično, žele i to tržište - kaže Nikolić.Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Prebićević rekao je u razgovoru za naš list da investicije ne treba očekivati odmah u februaru, ali da se do kraja godine možemo nadati velikim projektima.- Do kraja 2014. godine možemo se nadati velikim investicijama i projektima vrednijim od 100 miliona evra.

Benefiti... Kurs će biti stabilan
Benefiti... Kurs će biti stabilan

Kovačević: neki strani ulagači su, kako bi rešili da ulažu, čekali vesti iz Brisela
Kovačević: neki strani ulagači su, kako bi rešili da ulažu, čekali vesti iz Brisela

Odluka o datumu doprineće bržem razvojuMinistar građevinarstva Velimir Ilić izjavio je da će odluka EU o početku razgovora pomoći Srbiji na putu bržeg ekonomskog razvoja. Prema njegovim rečima, evrointegracije će dovesti do opšteg društvenog i ekonomskog napretka naše zemlje.

Čekaju milijardeKad je reč o korišćenju sredstava iz pretpristupnih fondova, situacija se, posle dobijanja datuma, ne menja ili se ne menja bitno - Srbija će imati na raspolaganju ista sredstava kao i do sad, a prema rečima Ognjena Mirića, koordinatora za fondove EU iz Kancelarije za evropske integracije, još nije poznato o kojoj je sumi reč jer EU nije usvojila budžet.- Predlog novog budžeta za period 2014 - 2020. za Zapadni Balkan i Tursku iznosi 11,9 milijardi evra, što je za 400 miliona više od aktuelnog budžeta, s tim što ti fondovi sad imaju jednog korisnika manje - Hrvatsku, koja postaje punopravni član.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track